Har lärt mig tycka om surströmming på gamla dar - alltså för ett 10-tal år sen. Men min man är varken förtjust i lukten eller smaken. Så vi är förvisade ut ur huset, till olika andra utrymmen när vi ska festa på dessa läckerheter. Förra lördagen var det dags för Rengårds byaförening att bjuda till fest.
Vår loge har förvandlats till festplats dom sista åren. Där har firats både bröllop och 50-årsjubileum för vår realskoleklass.Den passar även för detta ändamål, och husfriden är säkerställd.
I taket hänger lamporna från vår utställning " Metalltråd och gamla spetsar" och sprider ett trivsamt sken, tillsammans med de levande ljusen.
Fick bakläxa i fjol när jag serverade lingondricka, så i år försöker jag med bubblande älgörtsdricka.
Här får ni receptet:
Älgörtsdricka
De finns ju dom som hävdar att surströmming kräver starka drycker, men jag fick ett tips från Husmodern nr 36 1938 att det visst går att dricka mölk till kräftorna och surströmmingen.
I måndags samlades föreningen Vävskalets medlemmar hemma hos Ann-Britt i Mörttjärn.
Vår loge har förvandlats till festplats dom sista åren. Där har firats både bröllop och 50-årsjubileum för vår realskoleklass.Den passar även för detta ändamål, och husfriden är säkerställd.
I taket hänger lamporna från vår utställning " Metalltråd och gamla spetsar" och sprider ett trivsamt sken, tillsammans med de levande ljusen.
Vi är ju endast nio fasta invånare i byn, så en uppslutning av åtta personer kan väl sägas vara acceptabel anslutning.
Här får ni receptet:
Älgörtsdricka
Ingredienser
80 blomklasar.
4 ekologiska citroner i skivor
4 liter vatten
2 kg ekologiskt strösocker
60 gram citronsyra
4 kryddmått Natriumbensoat eller
Atamon
Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt.
4 ekologiska citroner i skivor
4 liter vatten
2 kg ekologiskt strösocker
60 gram citronsyra
4 kryddmått Natriumbensoat eller
Atamon
Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt.
Tvätta och skiva citronerna, varva blommor, citroner
och citronsyra i en stor kruka eller gryta. Koka upp vatten och socker (sockret
skall lösas upp i vattnet).
Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna.
Ställ krukan/grytan svalt i 5 dagar.
När det är dags att tappa upp saften på flaskor, skölj då flaskorna med natriumbensoat eller atamon för att få dem riktigt rena. Fyll flaskorna med drycken. Förvaras svalt eller frys in i plastflaskor.
Vid servering skall drycken spädas. Cirka 1 del saft till 4 delar vatten. Använd gärna kolsyrat vatten om du har.
Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna.
Ställ krukan/grytan svalt i 5 dagar.
När det är dags att tappa upp saften på flaskor, skölj då flaskorna med natriumbensoat eller atamon för att få dem riktigt rena. Fyll flaskorna med drycken. Förvaras svalt eller frys in i plastflaskor.
Vid servering skall drycken spädas. Cirka 1 del saft till 4 delar vatten. Använd gärna kolsyrat vatten om du har.
Serveras kyld.
Trots att det bara var ett par dar sen jag sist åt surströmming, så smakade den lika gudomligt.
För att inte tala om Guns goda tårta
I år har vi fått skapligt med mandelpotatis också. Potatis kanske inte är det mest hälsosamma att äta, men har nog räddat livet på våra förfäder mången gång. Och visst smakar nyupptagen kokt mandelpotatis med en klick smör lika gott som vilket godis som helst? Tillsammans med surströmming är det en delikatess.
"Alla goda ting är tre". I lördags var det dags igen.
Denna gång i stämmningsfulla Dahlbergsgården, tillsammans med trogna eldsjälar.
Surströmming tycks vara en perfekt rätt för olika föreningar att samlas kring, även om det inte är alla som blivit lika förlorade i den som undertecknad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar