Leta i den här bloggen

tisdag 21 september 2010

Växtfärgning


I helgen höll jag kurs i växtfärgning för en trevlig grupp damer som jobbar för Rismyrlidens bevarande.
( Läs mer om Rismyrliden här: http://www.skelleftea.org/forening/rismyrli/ )
Vädret var väl inte det mest perfekta, men dom var vid gott mod i alla fall.
Det är några år sen jag sist växtfärgade, så jag hade nästan glömt hur gott det doftade av björk- och skvattrambaden.
Eftersom björklöven redan höll på att gulna så hade Gertrud ( eller snarare hennes man ) varit klok nog att plocka löven medan dom var i full grönska , och sedan frusit ner dom. Vi var spända på att se om det hade inverkat menligt på förmågan att avge färg, men kunde inte se att så var fallet.
Vi startade med att tvätta och beta garnet samtidigt som vi kokade löven och en gryta med lökskal som jag samlat, samt en gryta med albark.
Förutom med de ovan nämnda växterna så hann vi även med att plocka ljung, daggkåpa , spindelskivlingar och tickor för ändamålet.
Det blev en hel del gula färgtoner och några härvor ljust röda av den rödskiviga spindelskivlingen som vi nästan gett upp hoppet om att hitta.

Vi avslutade helgen med att färga med Indigo, för att få några fler kulörer än gult som ju är den färg som de flesta växterna ger, ifall man inte tillsätter metallsalter som påverkar färgen.

Jag tror att det var ett gäng rätt nöjda tjejer som åkte hem på söndagafton. Det ska bli intressant att se på vilket sätt dom för vidare sin kunskap i Rismyrliden kommande somrar.