fredag 21 juli 2023

Juli bjuder på utställningar och HANTVERKSLOPPIS

Vi får besök av renar även i år. Det är naturligt med tanke på byns namn RENGÅRD. Det har dock inte funnits bofasta samer i byn de seaste hundra åren. Men det erbjöds övernattning i granngårdens bagarstuga förr i världen när de drev sina renar till fots med hjälp av skidor och snöskor. 


Månaden startade med ett besök i Lycksele. Gammplatsen arrangerade tillsammans med ett flertal studieförbund en Konst-och Hantverksutställning med demonstration och försäljning.
Det var kul att se att gamla hantverk fortfarande utövas pararellt med att nya material kommer till användning i det återbruk vi uppskattar idag.


Speciellt kul var det att notera att flera studieförbund erbjöd studiecirklar i knyppling.
Själv visade jag mina mattor och dynor av återbrukat material och som är tillverkade utan vävstol.
              Jag fick också tillfälle att demonstrera hur man kan väva en diagonalrutig halsduk i en enkel ram med spikar. Det bygger på att måtten ska stämma med ett antal fyrkanter beroende på hur lång man vill ha halsduken. Den krymper på bredden och ökar något på längden när man tar loss den från ramen. 

Vi har också haft lyckan att få besök av en f.d. kurselev och vän som har förbarmat sig över väven i den över 100-åriga vävstolen som stått på bagarstugevinden alldeles bortglömd och övergiven i åratal. Den visade sig fungera alldeles utmärkt trots sin höga ålder under Annas hantverkskunniga händer. Rosengång med natur- och växtfärgad ull kan inte bli annat än fint.
 Jag har vävt åtskilliga gungstolsmattor och en och annan rana i den väven genom åren.


Eftersom vi nu bor i Umeå under större delen av året, så avslutar vi vår utställning "Anmödrars spår" och säljer ut valda delar av utställningens alster och redskap.
På lördag den 15 juli hade vi Loppis och utförsäljning av slöjd och olika slöjdredskap. Saknar du en spinnrock. gammal stickmaskin eller vävstol så har jag fortfarande kvar olika varianter. Det finns också kvar material ( garn, ull och klippta och oklippta mattrasor till förmånliga priser.