Leta i den här bloggen

fredag 21 maj 2010

TovningNär jag startade som egen företagare för ca 25 år sen så var tovning på traditionellt vis min huvudsakliga sysselsättning. Men jag märkte snart att det var ganska slitsamt, så en mer varierad hantverksinriktning blev min räddning.
Jag älskar fortfarande att göra hattar, men har hittat ett (för kroppen) lättare sätt att forma och tova ihop. Med hjälp av stickmaskin och tvättmaskin så kan jag producera betydligt fler hattar per dag än om jag skulle tova av enbart kardad ull.Men jag har ju kunskapen om hur de tillverkade "tovesockar" förr - utan några andra hjälpmedel än skrubbor, kardor, såpa och varmt vatten.Och jag kan ha en viss förståelse för den gamla damen i grannbyn som var så rädd om konsten att tova att hon inte ens lät sin sonhustru lära sig, utan gick till ladugården för att få vara i fred. Men inte desto mindre så var det denna sonhustru som lärde mig tova, så hon lyckades nog spionera på svärmor.
Detta hände som ni förstår före handböckernas tid.
Nu är det ju inga problem idag för den som önskar testa tovningens konst att låna/köpa böcker och läsa sig till kunskap ifall man inte vill gå kurs förstås.