måndag 30 oktober 2023

Syfestival och höstslöjd

Sy och hantverksfestivalen är en årligt återkommande mässa för oss textilnördar. Som ordförande i Västerbottensvävarna deltog jag tillsammans med medlemmar som utställare för att sprida vävglädje. Vi hade hämtat en liten vävstol från Rengård som monterades upp för att visa hur man kan väva trekantssjalar. 
Annica var en av veteranerna och till stor hjälp.

    
Vävstolen var bara 70 cm bred så det blev snarare en hilka.

Huvudsaken var att vi kunde visa hela processen från uppsättning ( pådragning, solvning och trädning) och att vävning inte bara handlar om att sitta och skyttla. 
Det var roligt att få träffa bekanta och kurselever från förr, och framförallt se att det finns hopp om en fortsättning. Flera unga visade intresse och vi fick fler nya medlemmar i föreningen.


Jag har fått en chans att visa lite av mitt slöjdande på Kaffehuset Mekka tillsammans med vännen Anita och hennes keramikkompis Frasse. Hantverksbaren kallar vi vår hörna som förut varit en bar för starka drycker. Med risk för att gamla barkunder blir besvikna så hoppas vi att nå en stor publik med våra alster. Vi planerar också att ha ett antal "Slöjdhappenings" där vi visar olika tekniker som kan utövas utan stora ytor och redskap som tar plats. Startar den 30 oktober med att göra singlade bollar.
Jag har stor glädje av att titta på YouTube och träna på olika tekniker med hjälp av slöjdare från hela världen. senaste bekantskapen är Tiina från Island som visade hur man gör moasaikvirkning. 
Men inget går upp mot att träffa slöjdare i verkliga livet. Hemslöjdsföreningen inbjuder till textilträffar hela hösten. 
I tordags var jag en av10 deltagare i en träff med just temat Moasaikvirkning.  Värd var Carina Lindberg som hade många fina prover att visa oss. 
Kan inte skryta av att jag hann göra nåt storverk, men det är ju vägen som är mödan vard .