Leta i den här bloggen

lördag 4 januari 2014

God fortsättning på Slöjdåret 2014

Årsskiften brukar ju alltid innehålla tillbakablickar på det år som gått. Får väl följa den traditionen och titta igenom vad jag varit mest upptagen med i slöjdsammanhang under 2013.
Beslutet att vi i Västerbottensvävarna ska ge ut en vävbok "Vyer och Vävar från Västerbotten" till hösten har upptagit en hel del av min tid - både tankemässigt och fysiskt.
Mina idéer till vävprojekt baserade på gamla textila traditioner och tekniker har varierat från hålkrus till vadmal, doroteadräll och rosengång.

Denna vilstolsmatta är vävd av trasor efter ett gammalt fälltäcke från mitt hem Höglunda.

Min mor sydde om fälltäcket till ett sofftyg. Kanske för att fällen var för smutsig. De gamla fällarnas beredningssätt gjorde att de inte kunde vattentvättas utan rengjordes genom att piskas i snön, eller läggas över en myrstack. Tyget däremot är ju lätt att tvätta om man avlägsnar det från fällen.

Vi har gemensamt i föreningen Västerbottensvävarna kommit fram med tillräckligt med nydesignade prdukter baserade på länets textiltradition för att fylla boken.Nu återstår bara den lilla detaljen att hitta finansiärer.
Har tittat på olika variationer av crowdfunding men hittar inget i Sverige som passar vår idé. Däremot finns en site som heter Kickstarter som är anpassad för kreativa idéer och kultur. Enda problemet är att det krävs att någon från ett engelsktalande land står som projektägare.
Jögge Sundkvist - med företaget Surolle- en av Västerbottens stora inom träslöjd, har med stor framgång och på kort tid finansierat filmen om fadern Wille Sundkvist  genom Kickstarter.
Gillar verkligen idén med att allmänheten kan hjälpa till med finansiering av en kreativ produkt, och i förhållande till bidraget får de uppmuntran i olika form. Håll tummarna för att vi hittar nån Over there som kan vara oss behjälplig. Tar också gärna emot tips om andra vägar att komma framåt när det gäller finansieringen .