fredag 31 mars 2023

Wokshops , stickjuntor och studiebesök i vävstugan Vävarlyckan i Holmsund


 Startade månaden med att delta i Västerbottensvävarnas digitala workshop "Meshwork" under ledning av Annica Näslund. Hon har utvecklat tekniken till fulländning om jag får säga min mening. Särskilt förtjust är hon att använda jeanstrasor. 



Nästa tillfälle att besöka Hemslöjdsföreningens lokaler var när Karin Lundström höll i trådarna för Sashiko-kvällen. Hon var klädd i en linnetunika som var täckt med stygn. Väldigt dekorativt ,även om upprinnelsen av denna sömnadsteknik var av nöden och inte främst i dekortationssyfte. Här är en informativ sida om tekniken. 

Det var ett 20-tal sashikointeresserade damer i lokalen och jag hann inte göra några storverk. Det var ju ej heller syftet med kvällen. Det var tevligt att träffa likasinnade och att se att intresset för handens arbete lever.

På måndagarna har jag kallat till stickjunta här i husets "personalrum" i bottenvåningen. Det är några tappra damer varav de flesta stickat hela livet. Någon lärde sig sticka efter pensionsåldern och stickar babykläder till välgörenhetsorganisationer. Vi hinner samtala om olika upplevelser vi haft med vårt handarbetsintresse på den dryga timme vi ses. Sedan kan de hugade gå en trappa upp och ansluta sig till den större gruppen runt kaffebordet. Ibland lyssnar vi till olka föreläsningar som anordnas. 

Hästen som levt sitt liv på den gröna ön Irland ser ut att fryra i snön. 

Åker hem till byn en sväng för att fira barnbarns födelsedagar och hämta mer material och redskap till vårt slöjdande. 

 Ett par av mina fd "elever" från Umeåtrakten besöker mig ibland  och vi slöjdar tillsammans. Jag är glad om jag får hjälp att förbruka ur mitt stora förråd av trasor. Har fått ett erbjudande av en medlem från Västerbottensvävarna att vara med henne i deras lokal där det finns ett par vävstolar som inte används. 
Ser fram emot detta och känner att jag behöver hålla igång min vävkunskap som nybliven ordförande i föreningen Västerbottensvävarna. 

Brad-in-rug med trasor av trikå.

Gunnel visar hur bandvävstolen fungerar

Studiebesöket till Holmsunds vävstuga Vävarlyckan gav också inspiration och trevlig samvaro. 


En av de många mattor som Annika vävt kan man få vävsedel till som medlem i Riksvävarna. Den var Månadens väv december 2018 och finns under medlemsinloggningen tillsammans med en mängd andra vävsedlar av olika slag. En riktig mönsterskatt för vävintresserade. 

Annikas matta