Leta i den här bloggen

lördag 20 oktober 2012

Feel Good med hjälp av ull


Har flängt hit och dit den senaste tiden. Förra helgen var det ordförandekonferens i Stockholm med Riksföreningen för handvävning. Trevligt att träffa vävare från hela landet och dryfta problem och glädjeämnen i föreningen.
I dag var det dags för mässa i Lycksele. Feel Good Mässa! Eftersom jag mår särdeles bra när jag sitter vid spinnrocken, så tog jag den med mig för att sprida den känslan vidare till besökarna ( och puffa för kurser ).
Hade inte informerat mig tillräckligt om villkoren, så det visade sig att jag inte hade varken vägg eller bord i montern. Men som vanligt så löser sig allt till det bästa, och jag fick låna en rullade vägg och ett litet bord.
Passar på att spinna den nyligen inhandlade merinoullen och ger den S-snodd. Dvs jag spinner den motsols. Det lär ska bli ett slätare tyg om man väver med en Z-spunnen varp och S-spunnet inslag. Vi får se hur det blir med detta. Det kan ju bli spännande effekter om man växlar mellan Z-och S-spunnet också. 

På scenen pågick "Gör-om-mig-aktiviteter" och många utställare erbjöd olika kroppsbehandlingar, så jag kände mig till en början som en främmande fågel, med min hantverksprofilering. Men efterhand så upptäckte jag andra hantverkare som t.ex. Karin från Vilhelmina. 
Karins Möbelrep heter hennes företag som kan konsten att klä om möbler.

Jag erinrade mig vår gamla fotölj som står i ladan och väntar på ett nytt liv. Men det är ju en bit till Vilhelmina , så jag får väl fundera om den är värd en resa dit och den kostnad som det skulle innebära att få den reparerad. Dessutom måste jag ju först väva tyget, så det blir nog i en oviss framtid.

Kollar vidare och träffar en annan Vilhelminabo - Mary Eliasson som visar trevliga linnekläder.
En kul detalj var flikarna som hölls fast med en knapp
Min montergranne Helen visade sig vara från grannbyn Svansele. Även hon är ullfrälst och importerar ullfrotté från Tyskland. Koryfé heter hennes företag.


 Sen fanns det förstås mathantverkare också. Tant Ruth är född i en annan grannby - Mörttjärn, men bor och verkar numer i Norra Släppträsk, Malå. 
RH Plantago är hennes företagsnamn.

Och kanske ska man benämna Viktoria Lindberg hantverkare också, även om hennes resultat inte är synliga för ögat . KraniosakralTerapi heter hennes behandlingsmetod. 
Lev å må! är Viktorias valspråk.
Det kan jag också instämma i, och ett bra sätt att leva och må bra är att ägna sig åt textilt hantverk.
Spånad och vävning var nödvändiga kunskaper för överlevnad för mindre än hundra år sen, och jag skulle vilja säga att de fortfarande är nödvändiga. Åtminstone för att jag ska leva och må.