söndag 9 februari 2014

Umeå och Jokkmokk

De senaste helgerna har jag gjort utflykter till Umeå och Jokkmokk. Här i norr är ju inte några tiotal mil något avstånd att förskräckas över.
Förra helgen invigdes kulturhuvudstadsåret och vi var några slöjdare och konsthantverkare som var inbjudna att ställa ut på Egilhallen på Gammlia
.Trots ett totalt besök av 55000 människor i staden så verkade inte många veta om det. Eller också räckte inte tiden till att besöka alla olika evenemang som pågick.
Så vi fick istället ägna tiden åt att bekanta oss med varandra och beundra kollegornas produkter.
Närmast till vänster var en för mig alldeles ny bekantskap - smeden Mia .
Hon har jättefina produkter och hade dessutom en tävling som gick ut på att tipsa om norrländska uttryck som hon ville använda på sina smycken.  Här kan ni se vem som vann.
  Katarina Roos känner jag sen förut. Hon har fina mohairgarner som hon färgat själv. Köpte några härvor till mitt nästa boa-projekt.
Vi hade en spontan workshop i Zoom loom vävning.

Ett roligt projekt som benämndes Sagospinn presenterades av Therese Larsson och Ylva Göransson.
 En kul idé som fått stöd av Umeå 2014. 
 
Duktig på att tova är också Carina Lundberg
Hon har specialiserat sig på djur.

Fröken Röd visade sina fina brickor med sagolika motiv.
 I anslutning till sälfångstutställningen stod mycket passande Doris Tedebring med hantverk av skinn och läder.

En väska av handvävt tyg med infällning av flätat skinn var ett textilt undantag.

Jokkmokks marknad brukar ju bjuda på kyligt väder. Normalt sett så håller sig temperaturen mellan -25-40. Men i år var det bara några ynka minusgrader. Nästan så att en ville klaga på värmen. Vi som stod inne på Västra skolan trodde inte att folket skulle vilja gå inomhus. Vi hade fel. Det blev gott om besökare från när och fjärran. 
Lite dåligt samvete har en nästan över att få en inomhusplats år efter år. Det är ju förstås trevligt att kunderna hittar igen en, så jag är tacksam över att ha min gamla vanliga hörnplats. Försöker förnya mig med nya produkter som denna långkofta i ull/silke med tillhörande boa.

och hattarna får ju olika dekorationer förstås.
Flera nya ansikten fanns också bland utställarna. Bland annat ett par unga silversmeder.

Camilla Mustikka heter denna duktiga designer och silversmed.

Ami Avellán heter denna tjej från Finland, som gjuter silversmycken utifrån vackra frivoliteter.Dom tilltalade mig mycket som den textilnörd jag är.Hennes hemsida www.amiavellan.com är under uppbyggnad.

Den rutinerade guldsmeden Göran Söderström från Lannavaara har varit med längre och förnyar sig med nya modeller och material.

En annan ny bekantskap var Louise från Årsunda med företaget Spångmurs
Hon demonstrerade brickbandsvävning och håller kurser i olika tekniker

Sedan fanns förstås tenntrådsslöjd att köpa.Kristina Anderson från Rimfrost of Sweden och Ranghild Eklund från Krokom gör båda fina arbeten.
Kristina syr och broderar även på ylle.
Tommy och Anki Carlsson förnyar sig också. I år vandrar renar på väg mot nya ägare. 
Kent Hammarströms underbara vita svepaskar kunde jag med kapp nöd motstå.

Detta blev ett långt inlägg, men jag passar på medan jag fortfarande har allt i någorlunda färskt minne. Det är kul att dela med sig av upplevelser av god slöjd och jag hoppas att de unga  också kan intressera sig för ett textilt hantverk som vävning.
Reservera helgen 18-20 september för vävmässan i Umeå!
Mer info på Vävrådets hemsida

.