Leta i den här bloggen

onsdag 25 april 2012

Kulturbärarträff eller vävnördarnas julafton?

I helgen som gick samlades representanter för Sveriges vävare i Ystad för årsmöte med Riksföreningen för handvävning. De flesta av oss var damer i övre medelåldern, men även någon man och några ungdomar (under 30) fanns med i vårt gäng.
Vi vävare i Skåne stod som värdar och hade ett intressant program i dagarna tre. Ofta önskar jag att kloning vore möjlig för att kunna vara på flera ställen samtidigt, men vi var i alla fall fyra från Västerbottensvävarna som spred ut oss på olika aktiviteter. Sen får vi försöka förmedla till övriga medlemmar vad vi upplevt via vår hemsida och vårt medlemsblad.
Första studiebesöket gick till Lilla Rödde hembygdsmuseum som bestod av en fastighet som bebotts av två vävskickliga systrar - Anna och Hanna Jönsson, vars textila arv var väl värt att beskåda och beundra.
Flamskväv på soffor och stolar
Vävstolen där systrarna Jönsson vävde sina alster
Klänningar burna av Ingrid Screwelius
 Sedan gick färden till Svaneholms slott där det bland annat fanns en utställning av skånska konstvävnader och även en utställning om Ingrid Schrewelius.
 Fika med bulle och 7 sortes kakor ingick i besöket på Svaneholm.

På lördag tog jag mig tid att strosa bland loppisborden på torget och såg en del tänkbara investeringsobjekt. Men min resväska var redan full, så jag fick inskränka inköpen till lite smådukar och en låda med tråd och andra sybehör.

Riksvävs egen utställning i Klostret fick jag ju inte missa. Många fina vävar visades och besökarna uppmanades att rösta på den som de tyckte bäst om.
Vinnande väv

Andra pris vanns av denna vackra bildväv
Trots att jag röstade på den vinnande textilen så gick det efterlängtade priset - en stor spettekaka - till en annan dam. Men sedan vann jag i alla fall en handvävd kudde i munkabälte i ett annat lotteri.
För övrigt tycker jag att hela resan var en jättevinst!

Detta inte minst med tanke på den festmiddag vi fick avnjuta i Siriushuset. Kocken Mats Rodenstam hade verkligen lyckats med menyn : Förrätt : rostade gulbetor med Wannås ädelost, spickechips, örtdressing och skånskt rågbröd med fänkål: Huvudrätt : lättrimmad Simrishamnstorsk med vitvinssås, dillrostad svartrot och pressad potatis, samt efterrätten som bestod av äppelbakelse med vaniljcreme och plommonsås.
Sen avslutades middagen med kaffe och spettekaka som avnjöts med musikunderhållning av en lokal trumpetorkester.

Gunnel Mårtensson vid kassadisken. I taket hänger linfästen av grantoppar. 
På söndagmorgon avslutade vi med en busstur till Österlen och två intressanta besöksmål .
 Dahlåkra Damast där Gunnel Mårtensson tog emot oss och visade sina fantastiska damastvävar och Bolstervaren och dess ägare Ann-Sofie Reuter. som driver en vävkursverksamhet av imponerande mått.
Ann-Sofie berättar för Ann-Margret om sin vävstugeverksamhet
En inspirerande resa som gav oss tillfälle att knyta nya vävkontakter. Dessutom fick ju vi som kom från norra Sverige njuta av vårblommor som inte på länge - om någonsin- vågar sig upp i våra trakter.