torsdag 1 augusti 2019

Sara på Sagabiografen

Måste bara få berätta om årets upplaga av Adak Filmfestival på Sagabigrafen. Temat var Sara Lidman - min favoritförfattare alla kategorier.
Sara besöker kulturevenamanget Broarna Runt augusti 1988.
 Här med vår son Claes 8 månader..  
Det har ju ännu inte gjorts någon film om Sara , men snart kommer den. Vi fick några glimtar från filmen som ska vara klar i november med premiär i Umeå.
Filmens skapare Gunilla Bresky var på plats tillsammans med Malin Ackerman som spelar Sara i filmen samt skådespelaren - tillika Saras röst i filmen - Ellenor Lindgren som uppträdde med sin föreställning "Lev" med citat ur Saras tal kombinerade med elektronisk musik. Prenumeranter på Norran kan se en filmsnutt från invigningen här. Vår yngsta dotter Clara är ordförande i föreningen som driver filmfestivalen och invigde den på fredagen den 19 juli. .
Gunilla Bresky, Ellenor Lindgren och Malin Ackermnn
Dotter Clara invigningstalar från Sagabiografens trappa
 På väg hem från Adak stannade jag till på Malå hembygdsområde. Där träffade jag gamla vänner som blev sugna på att komma på workshop. Dessutom fanns en del intressant slöjd att beskåda. 

Denna typ av gunga har både jag själv och mina barn suttit i. 
Tvåfärgsvirkade väskor gjorda av Anna Stina Bergström
Läderpung  gjord av Therese Forsberg
Hemmavid har jag fått hjälp med mattvätt och förberedelse för helgens loppis. Samt ett för tidigt födelsedagsuppvaktande. Passade bra när så många var hemma och jag dessutom är bortrest på min födelsedag.

Vi är en så stor familj att alla inte fick plats på bilden
Juli månad avslutades på ett trivsamt sätt med en workshop där deltagarna fick välja på två tekniker. 
Några valde Lockerhooking andra att sy klackmattor av fårskinn.

Tack för i år alla "sommarfåglar" och välkomna igen nästa år. 




 

Nu är glada juli slut,slut,slut........

Antingen har jag blivit slö på senare tid, eller så har Instagram och Facebook tagit all min uppmärksamhet, för bloggen har verkligen blivit lidande. Kanske ett inlägg per månad är vad jag mäktar med numera.
Det är inte så att juli varit händelselöst. Den 1 Juli var i alla fall min rosamålade vävstol på plats vid vägen. Hoppas att den kan fylla funktionen jag tänkt mig som både uppmärksamhetsskapare och busshållplats. 

Under Väv-veckan fick den en klädsel av juteväv och text i ullgarn applicerad med hjälp av ett gammalt rughook-verktyg.























Den gamla anrika vävstolen uppe i bagarstugan fick äntligen tjänstgöra. Helena vävde en bit rosengång i ylle till en väska, inspirerad av några väskor jag gjort för ett bra tag sedan   


En liten stoppad dubbel dyna hann Liselotte med att väva på min lilla 8-skaftsvävstol.
Kul att ha återkommande workshopsdeltagare. 
Har också hunnit med en minisemester tillsamman med min goda vän Barbro som just fyllt jämna år. Vi besökte Olofsfors bruk och tittde på konstutställning.
Sen gjorde vi ett besök i Gertrud Lindgrens fina vävstuga i Gräsmyr. Jag har inte besökt en vävstuga som har kristallkrona i taket förr. Vi hade också turen att träffa Gertrud som var på tillfälligt besök.
Hon har passerat 90 och har ägnat hela sitt liv åt att lära ut vävning och förstås även vävt mycket själv. De som är intresserade av vävning kan läsa om henne och annat vävrelaterat på Västerbottensvävarnas blogg.

Ett annat intressant besöksmål i Gräsmyr var hos konstnären Maria Lundstöm. Hon designar även textlier som kan användas i olika inredningssammanhang.

Dag två på minisemestern tilbringades i Umeå,Vännäsby och Vindeln med besök på fler konst- och slöjdutställningar. Bildmuseet och Västerbottens Läns museum , 
Slöjdarnas hus i Vännäsby och Konst i Kvarn vid natursköna Vindelälven.