Leta i den här bloggen

fredag 22 februari 2019

"Splittrad" är bara förnamnet ...

Nu når solen äntligen över Rengårdsberget och det har blivit en lämpligare temperatur för att kunna röra sig utomhus.
I dag går jag för det mesta efter lust. Jag varvar mitt slöjdande med andra aktiviteter som känns kul.
Jag lyssnar på böcker och poddar , vilket ju går utmärkt att kombinera med slöjdande. Läsa böcker samtidigt som en väver eller stickar är ju lite svårare.
Jag har gått en podcastkurs och lärt mig de första grunderna, så nu har jag startat en bondskapodd som jag kallar "Minnesfångaren". Det är så roligt att åka runt och prata med folk som talar samma modersmål som jag själv vuxit upp med. Mina största litterära förebilder Sara Lidman, Torgny Lindgren och P-O Enqvist har ju samma språkliga bakgrund, och jag tycker att det är viktigt att den dialekten ( eller språket) fortfarande kan få höras i "etern".
Sara Lidman talar i Rengård  sommaren 1988
Vad som är skillnad på språk och dialekt kan förstås diskuteras.  Här t.ex.Några exempel finns på YouTube, och variationer förekommer förstås beroende på var man bott .  Längs Skellefteå älvdal har kontakten varit naturlig, så de som var bofasta där hade en likartad språkmelodi.
I onsdags träffades vi vår fina "Poddfröken" Marina Georgescu i Skellefteå för en workshop. Vi var sex olika nationaliteter samlade. Det var en trevlig och utvecklande workshop. Här kan ni lyssna till några av våra poddcast-tester. ( längst ner på sidan)

På onsdag till veckan startar en studiecirkel i Jörn , där deltagarna ska inspireras av Sara Lidmans talarkonst och förhoppningsvis kunna utveckla sin egen talarkonst och/eller retoriska skriftspråk.
Kunde förstås inte motstå frestelsen att anmäla mig till den.

I lördags besöte jag Handvävare i Norr i Smedsbyn i Norrbotten. Föreningen träffas och tar med sig olika vävda alster beroende på vilket tema de valt.  Det var verkligen trevligt att få se så många fina sjalar och halsdukar ( som var temat för dagen). Trevligt också att se så god uppslutning till träffen.

 Dessutom bjöds det på en god lunch efter att jag visat lite bilder från våra workshops i varptryck. Jag visade även ett bildspel och textilier från min resa på Bali förra året. Jag hade också med mig lite olika sjalar och halsdukar. Bland andra en V-sjal och en rundsydd halsduk vävd i en pinnväv.
Stort tack för att jag fick komma och besöka vår systerförening.
Hoppas få se er på någon av Västerbottensvävarnas träffar.
Vi ses väl nästa år på Riksvävarnas årsmöte i Skellefteå 2020 om inte förr.