måndag 19 december 2011

Julbak och julmat - på gott och ont

Brukar ju ha laddat med bröd i frysen så det ska räcka över jul. Men i höst var jag visst ovanligt slö, eller också har jag delat med mig ovanligt mycket.
Hur som helst så var alla mjukkakor slut , och jag blev glad när jag fick veta att min vävande kollega Solvår skulle baka i Bjurträskets bagarstuga en förmiddag före jul. Jag bokade eftermiddagen - det är ju en stor fördel att få komma till en uppvärmd bagarstuga denna tid på året.


Det visade sig vara en förtjusande byggnad, Kombinerad bagarstuga och vävstuga med alla faciliteter som vatten och avlopp och alla redskap som man kan behöva vid brödbak.




Efter ca 4 timmar och ett 80-tal mjukkakor åkte vi nöjda hem.

Idag är det blodkorvstillverkning på agendan. Det är några år sen sist. Har haft tillgång till fårblod under tiden som fårägare, men nu fick jag lov att inhandla både blod och fjälster på Björks affär. Har aldrig tagit tillvara fjälster under min tid som fårbonde, men jag minns att farmor brukade skölja och ta tillvara grisens tarmar när jag var barn. Det sägs att jag yttrat: "Jag vill aldrig bli farmor" i anslutning till denna hantering. 
Kan dock tänka mig att ta tillbaks detta yttrande nu . Trots detta tar jag mig an blodkorvstillverkningen med skräckblandad förtjusning. Det är alltid lika spännande att se om någon korv kommer "levande" ur grytan.
 Jag knöt om fjälstren med efsing från mattväven och hoppas att jag knutit tillräckligt hårt .





Den ser väl inte speciellt aptitlig ut i denna skepnad.
Så här långt är allt väl
Nu börjar dom spricka!
Men tillräckligt många klarade sig
för att den minoritet av familjen som äter blodkorv ska få smaka
den traditionella julaftonsmaten. 
Här kommer receptet ifall nån är intresserad.

BLODKORV från RENGÅRD

1/2 liter Blod
1/2 liter mjölk
4 dl rågsikt
1 dl kornmjöl
1 dl grovt rågmjöl
75 gr finhackad lök
1 dl sirap
100 gr smält smör
salt, peppar och mejram efter smak

Blanda vätska och mjöl. Låt smeten svälla minst 1 timme.
Låt löken mjukna i det smälta smöret utan att brynas.
Blanda i lök, sirap och smör och fyll fjälster till dryga hälften.
Sjud i ca 1 timme. 
( Gör inte samma misstag som jag gjorde och stormkoka, för då spricker korven!)

Eftersom det blev fjälster över så frestades jag (inspirerad av Ernst!) att prova nåt som jag aldrig gjort förut.
Koka julkorv av kött!

Tog fram den älgfärs jag fått av min vän Ann-Britt och en bit fläsk från frysen .
När det tinat skulle jag mala fläsket i köttkvarnen, men kunde inte hitta kniven till den. Tursamt nog så fungerade mixern, så jag fick till en smet och testade korvhornet som hängt med sen 60-talet obrukat.
Jag gjorde en egen variant förstås , och den blev något för salt, eftersom fläsket var rimsaltat.

Men alla korvar höll denna gång, så det får man ju se som en framgång.
Det blev förstås smet över och den kokade jag i vattenbad i en rostfri bunke.
Det blev nästan som pölsa. Inte dumt alls.