fredag 30 september 2022

Minns i November det ljuva september....

De senaste medlemmarna i familjen Gustavsson/Fogarty

 Det har varit lite både-och med ljuvligheten denna september. Men när solen lyser och gör björkarna gyllene då glömmer vi lätt de mulna dagarna. 
Vi har bakat, kapat och kluvit ved och startat vävterminen med surströmmingsfest.  I år var vi hos Monica i Träskholm. Det var länge oklart ifall vi skulle få tag på den läckra fisken. Den lokala butiken fick ingen tilldelning i år. Men lyckligtvis hade flera av medlemmarna i vår vävförening antingen sparat nån burk från förra året eller hittat på annat håll. Vi bjöds även på en vacker solnedgång innan det var dags för hemfärd. 

Den största höjdpunkten på denna septembermånad har ändå varit besöket på Vävmässan i Halmstad. Lestanders buss tog oss på ett tryggt sätt ner till Halland med den trevliga guiden Monica som initierat berättade om de platser vi besökte och passerade på vår väg. 
Full av textil inspiration och beundran av alla duktiga vävkunniga människor från olika länder. Flest var ju svenskar förstås, och Västerbottensvävarna var representerade i Riksvävs monter bl.a. genom en dyna vävd av Barbro Persson

Något som inspirerade oss särskilt var tuftningspistolen som Jola Glimäng demonstrerade. Hon håller även kurser i tuftning. 


Ett fint exempel på hur man kan göra fria mönster med hjälp av skaftväxling.


En spännande effekt kan manockså få med hjälp av en solfjäderssked.
Här visar Winnie Poulsen hur den fungerar. 
Ser redan fram emot nästa vävmässa om tre år. Vet inte ännu var i Sverige den kommer att genomföras. Under tiden väver vi vidare i vår egen förening Vävskälet och sprider vår inspiration vidare till de som inte kunde delta i resan.