Leta i den här bloggen

Workshops

Vill du ha en minnesvärd dag eller kväll med dina kompisar eller ge bort en annorlunda present, så är en textil workshop eller en bak-afton ett kul alternativ.

Temat för min utställning sommaren 2019 blir "Till Spinkets Lov" .
Därför kommer mina workshops främst att handla om hur man kan använda sig av större och mindre bitar av textil som blivit över, eller av återvunnen textil.

TOOTHBRUSH RUG :
Den här tekniken är användbar till mattor, dynor eller grytunderlägg. Materialet är trasor och verktyget ett tandborstskaft. 

RUG HOOKING
och
LOCKER HOOKINGär två tekniker som liknar varandra. Båda tekniker är användbara för återbruk av trasor till mattor, dynor eller kuddar.
Vid rug hooking används ett oftast juteväv eller aidaväv som bakgrund. Vid Locker hooking används en styvare och glesare väv. Med en virkkrok eller speciell Lockerhook-nål drar man upp trasor i öglor  efter ett önskat mönster.
Locker hooking kan också användas till mindre föremål , som korgar , armband eller tabletter. Mattflätning:
Av urblekta eller urvuxna t-shirts kan man göra trevliga mattor till badrummet genom att fläta de uppklippta trikåplaggen. Med hjälp av säkerhetsnålar flätas mattorna samman av fyra trasor. Ingen sömnad behövs. 

Sömnad av hattar:
Återbruk är ett bra sätt att ge nytt liv till en textil som kanske inte ser så användbar ut vid första anblicken, men kan vara av en ypperlig kvalitet. En bit tyg  kan t.ex räcka till att sy en sommarhatt  Eller en hatt för kyligare dagar ifall du föredrar det.

Allt material du behöver ingår i avgiften 300.- för en 4 timmars workshop, så även fika. Sy ett vintage-förkläde
Efter modeller från 30-60-talet kan du göra ett eget förkläde.Jag har gjort mönster efter mina anmödrars efterlämnade förkläden som oftast var välarbetade i jämförelse med de förkläden som finns att köpa idag.Tyg, mönster och fika, samt lån av symaskin ingår i avgiften 300.-/person. Max 6 deltagare/ workshop på 4 timmar

TEXTILA SMYCKEN/ÅTERBRUK:
Olika material kan användas på olika sätt. Till dessa broscher behöver man syntettyg. Andra material till textila smycken kan vara cashmirtyg från en gammal tröja eller siden från mormors nattlinne.


Kostnad för en worksop är 300.- per person och inkluderar material, verktygslån och fika. Anmälan till ringvor@hotmail.com eller 070-3955094 .


Föredrar du att hellre testa en matnyttig workshop så erbjuder jag olika typer av brödbakning i bagarstuga under sommarhalvåret maj -september.

BRÖDBAKNING:
Baka eget bröd på traditionellt vis i vedeldad ugn. Du får baka mjukkaka efter min faster Valborgs recept. Håller också workshop i bak av ljusugnsbröd och korntunnbröd efter överenskommelse. Max 6 deltagare / workshop.Kostnad för en 3 timmars workshop 300.-per deltagare inkl. material och fika. Tillgängligt från maj-september efter överenskommelse.


De bröd du bakat får du förstås ta med dig hem.


Övriga Workshops för grupper året om efter önkemål.

KROKNING . En mössa eller ett par vantar eller sockar är lämpliga projekt när man ska lära sig krokning. Med hjälp av en dubbel kroknål slipper man sömmar på plaggen.

 KUMIHIMO . Välj mellan att göra smycken med eller utan pärlor, eller Jumbokumihimo med trasor till dyna, grytunderlägg eller korg.


BRIOCHESTICKNING : En spännande stickteknik är brioche ( eller tvåfärgad patent).
Kvalitén blir mjuk, tjock och töjbar - lämpas sig särskilt till mössor om du väljer ett lite tjockare garn.

Längre kurser i andra tekniker . Mer info på min hemsida

Välkommen till en kreativ dag, helg eller vecka tillsammans med likasinnade!

2 kommentarer:

  1. Vill köpa ullkammar. Vet du någon som säljer?Kanske du Mvh Ulla Hult

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr. Men kolla med Kia Jonsson. https://www.facebook.com/kia.jonsson

      Radera