Leta i den här bloggen

onsdag 3 oktober 2012

Paltkok - också ett slags hantverk

Idag har jag kokat palt av fjolårs-potatisen. Nästa år blir det nog inget paltkok, för sommarens skörd av potatis har inte varit stor.
Det ser inte så aptitligt ut i detta stadium.
Har fortfarande svårigheter med att kasta mat- även om det bara är potatis. Vågar inte tro på detta med att frysa potatis, så vi fyller frysen med palt istället. Det är ju ett kletigt jobb, men med hjälp av en gammal matberedare från 60-talet så går det ganska fort att riva potatisen.  Kornmjölet kommer från grannbyn Holmträsk. Önskar att det fanns lokalproducerat fläsk i närheten också, men får nöja mig med att handla det på Björks affär.Efter en timme i grytan är dom färdiga att avsmakas
Konstigt att nåt som ser så oaptitligt ut kan vara så gott. Palt var min absoluta favoriträtt som barn - men då hade jag ju inte smakat sushi.

Här är mitt recept :
3 kg riven rå potatis
7 hg kokt pressad potatis
ca 8 hg kornmjöl
ca 3 hg vetemjöl
1 msk salt
rimsaltat fläsk i tärningar (ca 8 hg)

Blanda potatis, mjöl och salt. Forma en rejäl klick av degen till en platta i handen och lägg i valfri mängd fläsk.Rulla till en boll. Se till att fläsket täcks över med smet. Lägg i kokande saltat vatten och koka i ca 1 timme. Serveras med smör och lingonsylt.