Leta i den här bloggen

tisdag 2 juli 2013

Hektiska sommardagar.

Det där med att ligga i hängmattan och slappa, har inte blivit verklighet denna sommar heller. Har inte haft tid att hänga upp mattan än.
Men en dag, som kommer så nära en husmoderssemesterdag som en kan tänka sig, har jag i alla fall haft, innan jag öppnade min utställning och Cajsas Café.
Jag och mina vävkollegor skulle till Bjurholm och stampa vårt vadmal - trodde vi. Men det visade sig vara lite olika åsikter om vad som kännetecknar ett stampat tyg. Den gamla stampen som tidigare fanns hos Ullkraft var inte längre att skåda, och de nuvarande ägarna var stressade inför semestern och ovilliga att ta sig an vårt tunna ylletyg.
De apparater de använder vid beredning av ylletyg var tydligen lite vårdslösa, och risken var att tyget inte skulle hålla. Det avgjorde saken - vi tog våra rullar och åkte vidare. Efter en fikapaus med gofika drog vi till Vännäsbys returmarknad och Slöjdarnas hus. Loppisar kan vi inte få för mycket av. Vi besökte även glassbonden och testade hans älgörtsglass innan det var dags att dra hemåt. Konst i Kvarn i Vindeln låg lämpligt i färdriktningen, så där blev vi en god stund. Ett fantastiskt arbete föreningen Vindelngruppen lägger ner på att få så många olika konstnärer att ställa ut under sommarmånaderna. Så stannade vi till vid Mårdseleforsen och beundrade utsikten och de vackra stenarna vid Vindelälven. Riktiga konstverk naturen bjuder på också.

Sista stoppet var på Farfarsgården hos Lotta Holmgren i Ajaur. Lärde känna henne i samband med en kvinnomässa  i Madrid för många år sedan. 
Dagen då vi skulle jobba med att stampa vadmal blev alltså en riktig semesterdag istället.
Jag fick ta den gamla tvättmaskinen till hjälp för att krympa ylletyget. Det jag vävt av "Västerbottnisk Gotlandsull" krympte rejält, men det tuskaftvävda tyget av kostymgarn i varp och klänningsgan i inslag krympte inte nämnvärt, men blev en behaglig mjuk kvalité. Men stampat blev det ju knappast och pressningen återstår. Tyvärr är min mangel för smal, så det blir till att jaga gamla manglar härnäst.