tisdag 20 april 2021

Grannlåtsbroderi och andra broderier på Hemslöjdsföreningens digitala kurs

 Den sista tiden har jag inte bara hållit i digitala kurser, jag har också deltagit i andras. Västerbottens Hemslöjdsförening har tack vare "Coronabidrag" kunnat erbjuda kurs i broderi för en överkomlig kostnad. Vid fyra olika träffar  har vi samlats och fått inspiration och uppgifter i olika sätt att närma sig broderi som uttryck med hjälp av flera skickliga brodöser . 

Jag förberedde mig mentalt med att köpa en sykorg för ändamålet i Norsjös bästa butik Knut´n.

Vår första ledare Karin Lundström har övergått från att sy kläder i linne till att brodera abstrakta bilder på ett personligt sätt. Här är en länk till hennes Instagramkonto. 
Den andra träffen leddes av Britt-Lis Lindkvist, Hjoggböle. Båda är medlemmar i Broderigruppen Fimbria
Som ovan brodös blev inte mina första trevande försök särskilt märkvärdiga. Kanske jag återfår självförtroendet om jag koncentrerar mig på en teknik och inte splittrar mig så mycket? Men det är ju så mycket som är kul att göra. 
Den tredje träffen hade rubriken "Brodera med BK". Deras idé är att brodera moderna slagord att sätta på väggen. De använder sig ofta av broderier de hittar i second hand-butiker som underlag. 

Jag lånade Sara Lidmans uppmaning till ett broderi.
Jag är också förtjust i att fästa bondskan på textilier, så det får nog bli min specialitet vad gäller broderade bonader.
Citat ur Sara Lidmans bok Tjärdalen översatt till ren bondska.


Den sista ledaren i broderikursen var Emma Ewadotter. Hennes tema var " Det är guld allt som glimmar" och gick ut på att släppa loss med alla möjliga stygn och paljetter på vadmal eller kläde. Eller "go bananas" som Emma uttryckte det. Då kände jag mig verkligen inspirerad. Ylle är mitt favoritmaterial och blir inte sämre av att pimpas med olika andra material enligt gammal tradition. Grannlåtsbroderi kallas det visst. Jag har dock långt kvar till Emmas nivå. Lyckligtvis har jag gott om material - både vadmal och pärlor, så det är bara modet som fattas. 
Sydde en liten väska som kan funka till mobilen
Jag hittade några masmor i mina gömmor som behövde pimpas. Hängde på en liten löstagbar nåldyna.
Tyckte den gamla knappen var som ett smycke.
Dessa masmor sydde jag för över 20 år sedan. De rymmer både trådspolar och nålar och kan pyntas ytterligare om man så önskar.