Leta i den här bloggen

måndag 24 november 2014

Utflykt utanför den textila trygghetszonen

I helgen som gick fick vi nöjet att ha ett av barnbarnen hos oss, och jag tänkte att det var läge för en mysig pysselhelg.
Som den ekorre jag är, så har jag även samlat på ljusstumpar genom åren, och tyckte att vi kunde testa att stöpa ljus. Snälla Tilda vågade inte protestera, fast hon kanske skulle ha gjort det om hon vetat att det var ca 35 år sedan jag senast provat på denna konst.
Jag ville stöpa ljus som skulle passa till denna 50-tals-ljusstake.

Förberedelserna avlöpte som planerat, men det var svårt att få upp värmen till 75 grader i den hink som jag använde till ljusmassan. Kanske beroende på att vattenbadet knappt täckte bottenytan.
Efter en tids funderande så beslöt jag mig för att flytta över hinken till en större gryta, vilket resulterade i att ljusmassan hamnade på golvet, på mina jeans och min tröja. Samt på mina glasögon som jag av någon anledning lagt av mig på bordet.

Men skam den som ger sig! Efter benäget bistånd av mitt barnbarn kunde vi ändå få till ett antal ljus, både stöpta och gjutna. Inte världens perfektaste, men jag hoppas ändå att de kan lysa upp i vintermörkret.


Till denna krona gjord av sommarens dörrkrans av lin, gamla hållare för julgransljus och en hushållspappershållare använde jag dock köpta ljus.
Idén fick jag från en tidning som vår kollega från Tyskland tog med till vävstugan. Fast där hade de använt gran- och enris, vilket också blev väldigt fint.
Trevlig advent önskar jag alla läsare!