Leta i den här bloggen

söndag 27 oktober 2013

Sticka på maskin eller för hand .. det är frågan..

Även om jag fått en del gjort med hjälp av stickmaskinerna i veckan, så är det ju skönt att slå sig ner framför TVn med en handstickning. Måste rekommendera ett mönster från Ravelry som heter Dreambird. Det är lagom utmanande och kan ändras efter önskemål. Jag stickade av mitt handspunna silkeblandade merinoullgarn, men många av de färgtonade garnerna som finns på marknaden gör sig bra till det mönstret.
(lite dumt ser det ut , men vad göra utan hemmavarande fotograf?)


Maskinstickningsinspirerad

Som jag kanske nämnt förut så är jag periodare vad gäller textila tekniker.
En fördel med att ha olika kurser är att det triggar mig att fokusera på just den tekniken. Förra helgen var det alltså dags för maskinstickningskurs, och jag kände mig manad att åtminstone komma med någon ny produkt att visa för deltagarna (eftersom ett par av dem gått kurs förut).
Då volymen på min kroppshydda haft en  tendens att öka de senaste åren, så tycker jag inte att slimmade plagg är så klädsamma längre. En lite vidare tröja stickad på tvären med förkortade varv fick bli projektet.
Garnet - ett merinoullgarn som jag köpte i Italien - räckte inte, så jag tog några nystan svart av ungefär samma kvalitet för att få åtminstone trekvartslång ärm. Maskinen jag använde var Silver Reed 840 och maskstorleken 9.
Det var ju förhållandevis lättstickat plagg, så jag fick mersmak. En kofta i Kampes tvåtrådiga stickad på Silver Reed 860 blev nästa projekt. Till den passade den krage jag gjort med hjälp av Zoom Loom.
Körde den ett bra tag i torktumlaren, för att få den tätare.
Nästa plagg blev en tunnare kofta i supertunt ullgarn (28/2) som jag tog 3-dubbelt.
Måste ta mig an dom rullade kanterna på nåt sätt. Kanske ett par virkade varv kan avhjälpa det problemet.
Så måste jag ju hitta en användning för den krokodilvirkade kragen. Ett Forsells 4-ply i en passande färg har stått länge i hyllan och väntat på min inspiration.
Designa Knit 8 har varit till stor hjälp för att få rätt storlek. Det går ju snabbt att ändra längd och/eller bredd på plaggen,så att dom går att sticka på den maskin man tänkt sig. När jag ritat ett mönster som funkar, så är det bara att ändra maskstorleken efter den provlapp jag stickat och anpassa till olika stickmaskiner. Viktigt är ju att provlappen och plagget behandlas på samma sätt förstås, något som jag har fuskat med ibland, med följd att plagget blivit till någon annan än mig själv. Lika bra det, kanske. En behöver ju inte hur många tröjor som helst.