tisdag 30 augusti 2022

Höstfeeling med augustimåne

Mina prioriteringar har fösändrats denna sommar. Jag kanske inte till fullo insett vad det innebär att ha bytt boendeyta från 180 kvadrat till 30, men om jag ska lägga ihop alla utrymmen som jag belamrar med mina produkter och mitt material, så har jag snarare utökat mitt revir än minskat detsamma.
Jag försöker inse att jag inte kommer att behöva allt detta, så jag tar varje tillfälle i akt att sälja ut olika material och redskap. 


Jag kommer också att göra mig av med mina trotjänare : den gamla, stora toppmatade tvättmaskinen och den lika gamla fristående centrifugen. De har jag främst använt till att färga tyg och ull, samt filta ihop vadmal. Ullmaterialet blir nästan torrt efter centrifugeringen. Jag har aldrig förrän häromdagen tvättat mattor i den. Jag brukar borsta mattorna på anmödrarnas vis. Men jag blev glatt överraskad över så fin ryamattan blev. När jag sen testade att tvätta en linnematta vävd i corduroy så blev jag inte lika glad. Den blev tufsig och det lossnade väldigt mycket av materialet som fastnade på den andra mattan. Så man får tänka på vilket material man har att göra med. 

Det har inte blivit mycket slöjdande denna månad heller. Jag färdigställde ett par tofflor av tovat material som jag haft liggande i åratal när det började bli kyligare.

På Skogsmuseets i Lycksele hantverksvecka visade jag hur man kan tillverka trasmattor utan vävstol .
Det var många som sade sig bli inspirerade av denna typ av återbruk, vilket är glädjande. Alla har ju inte plats för en vävstol eller får någon hjälp med att sätta upp en väv. Här behövs bara förutom trasor en sax och ett skaft av en tandborste så kan man sätta igång. Lycka till att testa eller välkomna förbi på workshop. Jag kan också åka en bit ifall ni föredrar att jag kommer till er.