Leta i den här bloggen

fredag 16 april 2010

Gungstolsfäll


Här har jag sytt en liten fäll. Det har gått några år sen jag beredde skinn sist. Har inte längre egna får så jag är beroenda av andras jobb för att få tag på fina fårskinn.


Du kan se en film där jag visar fällsömnad på You tube : http://www.youtube.com/watch?v=zuYStUvdfdw

onsdag 14 april 2010

Spinna ullgarn


Det kan tyckas vara en onödig sysselsättning att spinna sitt eget garn, när det finns att köpa garn för en billig penning. Men har man tillgång till bra ull och en spinnrock, så ger känslan av att ha spunnit eget garn en särskild tillfredsställelse.Sen kan man lättare välja rätt ull till rätt produkt. Det skiljer nämligen väldigt mycket mellan olika ullkvalitéer. Viss sorts ull passar bäst till sockgarn p.g.a. sin slitstyrka, annan passar till halsdukar och babykläder för att den är mjuk, men därmed sällan särskilt stark.


Det finns olika typer av spinnrockar som har olika utväxling. Det betyder att vissa modeller är lättare att spinna på när man är ovan. Denna spinnrock är från Nya Zeeland och är praktisk eftersom den är liten och nätt.


Den här är enligt min åsikt den bästa modellen för undervisning av nybörjare. Den har olika rullar för olika snabbhet, så även ett barn kan lära sig spinna på den. Loüet heter den och finns att köpa från Holland.

Lasse Wålstedt (vars far vi har att tacka för ryafårets överlevnad) är min stora förebild vad gäller ullkunskap och förhållandet till öppenhet i fråga om spridande av kunskap. Hade förmånen att vara på praktik hos Wålstedts på 80-talet och 1989 besökte Lasse och sonen Sven oss här i Rengård i samband med kulturarragemanget "Broarna Runt". Tyvärr gick Lasse bort för några år sedan, men företaget Wålstedts textilverkstad drivs lyckligtvis vidare av barn och barnbarn.http://www.walstedts.se/

Den här länken tar dig till You tube och en liten film om spånad av ull: