Leta i den här bloggen

måndag 29 december 2014

Julen -Traditionernas högtid nr 1.

Redan direkt efter att den sista av våra gäster åkt hem, så längtar jag till nästa högtid. Skulle gärna dra ut på julen, om inte ända till påsk så i alla fall hela januari ut. Om inte granen barrar alldeles förskräckligt, så får den gärna stå kvar till i februari.
Vi vandrar ut i skogen som vi gjort i generationer och söker en gran. Ibland när det är djup snö kan det vara knepigt, men nu har det inte snöat särskilt mycket före jul på flera år.
En numera avliden fredskämpe och medlem i Norsjö-Kusfors fredsförening gjorde "toppstjärnan" för många år sedan. Den tycks behövas nu, mer än på länge. Vill också påpeka att den svenska flaggan är hela svenska folkets och inte bara en viss etnisk grupps flagga. 
Försöker också komma på någon ny juldekoration varje år.
Detta år inspirerades jag till att vika en julgran av en uttjänt bok.Men det tog emot att dra av pärmen. Jag har en stor vördnad för böcker oavsett innehåll. Förmodligen något nedärvt från generationer tillbaks.
Annat jag pysslat med innan jul kan ni se på min blogg om återbruk Spinket.
Måste också visa en tomte som jag fick som barn av min farmor. Den är lite skamfilad, men hänger fortfarande med efter 65 år i gungan.  

Och detta var årets specialdesignade julklapp, 
gjord av krukmakaren Ingemar Nilsson i Skellefteå.
Fick en liknande i 50-årspresent av Ingemars svägerska tillika min bästa skolkompis Anna. Koppen som dessvärre gått i kras efter 20 års flitigt användande, var helt underbar att dricka ur, och denna är inte sämre.  

Jag försöker avhålla mig från slöjdande under helgtiden, men hade lovat sy en mössa till min dotter uppe i Kiruna, och ville inte sätta igång förrän jag kunde prova på henne. Det blev fårskinn på insidan och ett smidigt ylletyg på utsidan. 
Den kom väl till pass i morse när hon åkte hem i 25-gradig kyla. 
Visst kan det vara kallt här uppe tidvis, men medge att det är vackert. 

Jag sympatiserar med MÖRKRETS OCH KYLANS GLADA VÄNNER,
även om jag inte vågar kasta mig i Skellefteälven så här års.