Leta i den här bloggen

fredag 11 juni 2010

Mattvätt på gammaldags vis

En strålande sommardag som idag med lagom blåst lämpar sig utmärkt för mattvätt.
Det krävs ju förstås en del förberedelser, där min man är till ovärdelig hjälp. Som t.ex. till att släpa fram dom gamla vattenkokarna och att sätta upp rökrören.

Att det finns ved att elda med är också hans förtjänst.

Dom sjunger verkligen på sista versen dessa gamla vattenvärmare.


Det här är egentligen en vedeldad tvättmaskin, men vi har tagit bort motorn och kulan som skulle rotera med hjälp av den motorn. Så nu fungerar den som en vanlig vattenvärmare.

En riktig klädstöt är oumbärlig.


Ett flitigt barnbarn är också bra att ha till hands. Samt såpa och en rotborste förstås.Visst är det en fröjd för både öga och sinne att ha sina mattor på tork i solen?
Hoppas bara att morgondagen är lika solig så dom hinner torka ordentligt.

Tova med angoraull


Jag har också haft en period ( på 80-talet) som ägare och uppfödare av angorakaniner.
Det här var nog den första kaninen jag klippte. Dottern ser lite tvivlande ut beträffande min skicklighet i klippningskonsten. Men med övning på 20-talet kaniner som skulle klippas var tredje månad så ökade både takten och skickligheten.


Och med en sån söt modell som konsthantverkskollegan Ellenore så gjorde sig verkligen den av angoraull tovade och silkebroderier dekorerade västen med tillhörande mössa med bräm av kaninskinn.
Har spunnit garn av ullen också, som jag tvinnat ihop med handspunnen silke. Det är att föredra att blanda in något annat mjukt material som silke eller merinoull för att inte den färdiga produkten ska bli för ullig. Silket förhindrar också att den tovar ihop vid användandet, vilket jag sorgligt nog fått erfara.