onsdag 19 januari 2022

Januari börjar året...

 ... och nu har halva månaden gått utan inlägg i bloggen. Men som ni vet så kommer ju julen med en mängd annat skoj. Besök av barn och barnbarn samt en del bak, stök och matlagning. 
Nu har det dock lugnat ner sig och nya restriktioner har trätt i kraft, så tiden är kanske kommen att skriva ett inlägg.

Himlen har skiftat i alla möjliga färger under denna vinter. Synd att man inte kan måla akvarell.
Jag koncentrear mig på stickning och barnen får prova vilka tröjor som passar dem bäst.
Detta mönster Morgonglimmer kommer ursprungligen från Nanoks i Norrbotten, men jag har ändrat efter behov. Jag stickade de enfärgade partiet på stickmaskin och oket för hand. Det blev en riktig utmaning eftersom det har tre färger över nästan varje rad och jag dessutom använde två tunna trådar 
(en i silke och en i ull) till varje mönsterfärg. 

Jag har också hunnit hålla en workshop i broderi innan restriktionerna slog till igen. 

Vi var inte så många, så det gick bra att hålla avstånd.

En nöjestripp med Malå teaterförenings buss tog mig till Skellefteå och Sara Kulturhus där vi såg sista föreställningen av Musikanternas uttåg. De hade förvaltat PO Enqvists minne väl i den uppsättning.
Hann också med att studera de broderade och vävda dynorna i kulturtrappen och draperierna i Trappscenen. 
Jag träffade väninnan Helena - en av de många som vävt de långa draperierna i Västerbottensdräll - och vi menade bägge att det borde finnas någon slags upplysande skylt som berättar vem som ligger bakom dessa textila konstverk. 

Jag drar alltid ut på tiden innan jag slänger ut julen. Det är fortfarande mörkt på kvällarna och solen orkar inte över Rengårdsberget på länge än. När dessutom julblomman anstränger sig och kommer med en extra stängel med fyra blommor, så kan man ju inte städa undan juleljusen heller.