Leta i den här bloggen

onsdag 9 september 2015

Mer nostalgi

Häromdagen gick jag ifrån mina principer att inte sitta framför TVn före klockan 18.00.
Svt visade "Flicka och hyacinter" mitt på dagen. Eftersom jag redan var i "memorylane-mode" och hade startat ett broderi från 1958 som jag hittade i hyllorna hos Björks, så tyckte jag att det kunde gå för sig.
Jag har inte broderat på säkert över 10 år, så jag kände mig lite ringrostig. Men vartefter så flöt det på bättre.
Har också tagit mig an en paradhandduk vars ursprung jag faktiskt inte minns. Men den passade också in på temat nostalgi. Dess filmiska ursprung är så gammalt som från 1932. Gustaf Molanders "Vi som går köksvägen".
Det går inte snabbt, men något ska en ju ha i händerna för att kunna sitta framför TVn med gott samvete.

Men inget av mina broderier har tagit så lång tid att färdigställa som detta. Jag tänkte ge det till min man när han fyllde 40 år, men det blev inte klart förrän han blev 70. 

måndag 7 september 2015

Nostalgi i bokhyllan

När jag sökte igenom lådor och hyllor efter byxmönster , så hittade jag en del annat som gjorde mig nostalgiskt stämd.
Nu är ju 70-talet hett igen i både mode och inredningssammanhang, så vi som i stor utsträckning aldrig lämnat den tidens inredningsideal, har blivit moderna igen.
Har sytt upp flera av dessa mönster, när barnen var små. Tror att grodan fortfarande lever och frodas.
I denna pärm hittade jag ett väl använt stickmönster.
Min kära syster stickade och virkade mycket till mina äldsta barn, men jag tror att jag faktiskt stickat Charlottas klänning själv. Året var 1971 och fotografen Ester Harnesk i Norsjö

söndag 6 september 2015

Lin och linne

Årets linsådd resulterade inte i någon uppvisningsåker. Den har försummats gruvligt. Först blev sådden tre veckor försenad, och fröerna var kanske inte heller av bästa kvalitet.
Jag testade att så en del med det linfrö som går att köpa i livsmedelsaffären, och det grodde så småningom. Men något spånadslin blev det inte. Det går möjligen att använda till dekorationsbuketter.
 Tursamt nog är jag inte -såsom anmödrarna - beroende av en lyckad linåker. Dels har jag kvar en hel del ospunnet men färdighäcklat lin, så jag kan spinna ifall jag vill, dels så finns ju lintyg att köpa i affären. Handlade av Monica på Boliden garn och tyg när hon hade rea på tyg för något år sedan. Nu har det legat till sig och jag känner mig redo att sätta saxen i det.
Ett mönster på byxor från 70-talet hittades i mina gömmor. Tror jag sydde dem till min mor av storleken att döma. Nu har jag vuxit i det mönstret också. Den som spar han har.