onsdag 27 september 2017

I skogens djup,

.. så hette utställningen som nätverket Vävformgivning visade på Väv 2017 i Växjö.
 Jag reste dit med buss tillsammans med ett 30-tal vävintresserade Västerbottningar och Västernorrlänningar, för att tanka inspiration och träffa likasinnade.
Sverige är ju som bekant långt och det händer inte så ofta att jag tar mig ledigt och åker buss under flera dagar. Men jag fick så trevliga grannar i bussen och det, tillsammans med några nedladdade böcker och vantstickningen Gudrun, gjorde att tiden flög och det kändes inte alls att vi åkte 260 mil.

Vävmässan med sina 85 utställare var som vanligt en upplevelse. Svårt att ta in allt på en dag, så jag tog mig en förmiddag extra på mässan innan vi åkte och tittade på Museerna och utställningarna på stan. Jag var nyfiken på ifall vi hade med något objekt på Riksvävarnas utställning "Vävt, broderat & metall". Jag hade påbörjat en väska av en bit väv som legat i flera år och väntat på att komma i bruk, men fick den inte klar i tid. Dessutom finns det så många andra mycket duktigare vävare i vårt län som jag hoppades skulle bidra.
Min väska blev i alla fall klar till slut, och fick sin jungfruresa med vår buss.
Blev så glad att se att kollegan Ullas fina små väskor i hålkrus med broderier av metallgarn kommit med på utställningen. 

Jag tyckte inte att temat var det lättaste, och har ju också svårt att göra saker på beställning.  Det var kul att se de olika tolkningarna och hur finurligt många hade löst problemet med broderi och metall. 

Något som också gör mig glad är att se hur grupper kan hålla samman i många år och åstadkomma fantastiska ting. T.ex. tidigare nämnd grupp :Vävformgivning som firade 20-årsjubileum, och till deras 10-årsjubileum kom boken "Tråden den sköra" ut. En fin bok om textilt hantverk, handvävning, gemenskap och samarbete, författad av Lena Hellström. Där presenteras nätverket och jag köpte den på Väv 2011. Den finns fortfarande att köpa.här.

  En annan utställning jag uppskattade var den som elever från KDH Grimslövs folkhögskola producerat, med inspiration av Karin Boyes dikter ur "För trädets skull". 54 vävar i HVteknik med broderier hade hängts i cirklar som var i rörelse. Mycket effektfullt. I ett häfte där projektet beskrevs kunde vi ta del av elevernas tankar inför uppgiften och se deras skisser. 

Ett projekt som visades på Smålands Museum var också tänkvärt och fint.  
"I sin linda 2017 - en vävande undersökning om svepefiltar "
Konstnären och forskaren Birgitta Nordström ställde den svåra frågan: Finns det behov av svepfiltar inom förlossnings- och neonatalvården? Hur ska de se ut? Och hur kan det behovet prövas? Läs mer här.
 De vita små filtarna var vävda i dubbelväv med ett lager ull och ett lager bomull, som också broderades och alla blev på så sätt unika.   Utställningen kan ses till den 29 oktober.