onsdag 31 oktober 2018

Varptryck - ett sätt att ge sin väv ett personligt motiv.

I lördags fick jag tillfälle att besöka  Norrbottens län. I Arvidsjaur finns Vävföreningen Kulturarvet , och de hade önskat en workshop i varptryck.
 Inte för att jag känner mig som någon expert i det ämnet , men jag hade förberett ramar med bomullsvarp, och deltagarna hade redan klart för sig vilka motiv de ville trycka, så det var lätt att komma igång. Jag har tryckt på färdigvävt tyg i "mitt tidigare liv" och hade förutom tryckfärg också med mig några ramar med färdigt mönster. Men de flesta av mina screentrycksmotiv var för detaljerade för att fungera på varp.
 Det var ett härligt gäng i olika åldrar som hade mött upp. Valet av motiv speglade i flera fall var deltagarna hade sitt hjärta.
Föreningen har också vävning med barn i vävstugan under vissa tider. Förhoppningsvis kan de inspirera barnen till att trycka på varp i sina små bordsvävar. Tekniken lämpar sig ju bäst i tuskaft , som är den teknik som kan vävas på de vävstolarna.
 Det ska bli roligt att se det färdiga resultatet efter vävning.

Mer ull till folket!

Nu när jag inte längre har egna får , så blir det mer sällan jag får tillfälle att grotta ner mig i nyklippt , färsk ull. Men förra lördagen kom Madeleine och hennes mamma och ville låna kardmaskinen några timmar.



De hade med sig mängder med härlig ull i olika kombinationer.

 Jag har varit väldigt skeptisk mot texelull, men den jag fick testa nu, gjorde mig mer vänligt insälld. Den var faktiskt helt ok att spinna och sticka av. Jag spann av några olika sorter, och kände att det förstås var skillnad på den och gotlandsullen, men den har nog ett användningsområde bortom som stoppning av olika föremål. En liten provlapp av tre olika sorters ull . Den vita är texel ( ev med någon inblandning av finull..)
Jag hoppas verkligen att den nybildade ideella föreningen ULLVILJA blir framgångsrik i sin strävan efter att främja och utveckla den svenska ullen, så fler ullproducenter kan få betalt för sin ull, och den slipper hamna på soptippen. se artikel i SvD. ULLVILJA har också en grupp på Facebook. Ifall du är intresserad av att följa debatten , så kan du gå med i den, och i föreningen för att hjälpa till och stötta den svenska fårnäringen.