Leta i den här bloggen

tisdag 12 juli 2016

Bagarstuge- och vävstugeväder

Den så efterlängtade sommaren visar sig inte alltid från den sida vi önskar. Senaste veckan har varit mulen och regnet har hotande hängt i luften och ibland även porlat över oss. Vi behöver förvisso även regn för att det ska växa och frodas ute i markerna, men visst är det solen vi önskar se mest av allt?
Glad över att mattorna hann torka, så tillbringar jag tiden växelvis mellan vävstugan och bagarstugan.
Har haft kärt besök från England och efter turen med linbanan uppe bland trädkronorna,
så satsade vi på bagarstugan. Det var kul att se hur snabbt och smidigt paret lärde sig hantera bakredskapen och fick in den rätta snitsen för att kakorna skulle hamna rätt i ugnen.
För er som inte har möjlighet att komma och baka hos mig har jag gjort en instruktionsfilm här. Jag talar mitt ordinarie språk Norsjöbondska och hoppas att ni förstår ändå. Jag tror inte att Googles översättningstjänst täcker detta som jag gärna betecknar som ett språk, snarare än en dialekt.

Vävstolarna i mitt "museum" har några år på nacken, men fungerar fortfarande.
Hittade ett gammalt häfte från mitt barndomshem  med urklipp från Land från år 1950. Jag tyckte att det passade bra att testa ett mönster från det i den gamla blå vävstolen.

Är lite osäker ifall jag trampar rätt, eftersom denna vävstol saknar lattor och måste dubbeltrampas.
I morgon ska vi köra en annan,inte fullt lika gammal vävstol till min dotter som har sommarstugan 20 mil söderut.

Det gläder mig att hon som inte visat något som helst intresse för vävning, nu är mogen för att starta en mattväv. Och vävstolar är det ju ingen brist på hemma hos mig, så det känns bra att få dela med sig av både vävstolar och vävkunskap till nästa generation.