söndag 7 februari 2016

Jokkmokks marknad 2016

För första gången kliver jag in på museet Ajtte trots att jag varit på Jokkmokks marknad  i över 20 år.
Det är en imponerande upplevelse och jag ångrar att jag inte besökt det tidigare. Det behövs ju flera dagar för att hinna ta till sig all information och se hela utställningen av samiskt liv.

I år fanns dessutom en intressant utställning av vantar. Många färgglada vantar från Jokkmokk och Jukkasjärvi-Kirunaområdet. Mönster finns att köpa på muséet, hos Stoorstålka eller kan beställas via nordvallfalck@gmail.com
Minns att min farmor stickade på detta sätt. Det är ju samma teknik som används vid tvåändsstickning, även om det här bara användes ena änden. 
En annan dekorativ teknik som använts var reliefstickning.
Överallt i samhället kunde man se vacker sameslöjd men även utsökt hantverk från när och fjärran. 
Till exempel hos vår värdinna Ketty Kangas, som har varit vänlig och upplåtit sitt hem för mig och mina medhjälpare i flera år. 
Hon syr vackra konstverk i lappteknik..
och stickar egendesignade tröjor av natur- och växtfärgat garn.

På nattkröken plockar jag fram min lånade ljudinspelare och ber om en intervju. Något som den generösa Ketty inte säger nej till heller. Mitt tekniska kunnande är begränsat så den är delad i två delar, eftersom batteriet behagade bli tomt mitt i vår pratstund. Här kan du lyssna till första delen.
Ketty har arbetat med textil under hela livet, och har nu även ett bildvävnadsprojekt på gång.
Den första bildväv hon gjorde var för ca 45 år sedan, men håller fortfarande. Fungerar som glasögon- eller mobilfodral.  Här är del två.

På Konst- och Hantverksmarknaden  på Västra Skolan var vi ett 20-tal utställare. Allt ifrån riktiga veteraner som Ragnhild Eklund med sina utsökta skinn-och tenntrådsarbeten och nyblivna utställare som Johanna Funck med nyskapande inredningsprodukter av renhorn och järn. 
Min egen monter var färggladare än någonsin med plädar och kuddar i cerise/lila, förutom signaturprodukterna mösshattar i filtad eller krokad ull .