torsdag 12 september 2013

Värdet av likasinnade - och vackert väder.

Har haft kärt besök av en vän och ullfantast från Norge. Helene kom förbi här för ca 20 år sen och såg mig stå ute vid växtfärgningsgrytorna. Hon tycktes trivas med hantverkslivet här i Rengård och återkom snart, tog jobb i Norsjö och blev kvar hos oss ca.ett år. Efter att jobbet tog slut och hon åkt tillbaks till Norge blev vår kontakt mer sporadisk, men när hon nu besökte mig igen, kändes det som om det var igår vi träffades.
Helene och hennes följeslagare hunden Kompis på besök i Skellefteå.
 Hennes bil var fylld med ull och ullprodukter, och vi startade med att tvätta ullen.
Sedan skulle den kardas förstås.
Eftersom vädret var härligt så flyttade vi ut kardmaskinen i solen.

Aftonen ägnade Helene åt att sticka medan jag spann.
Vantarna tovades i tvättmaskin på 30 grader.
470 meter handspunnet merino/silke fick jag till. 

Det fina vädret höll i sig och lockade oss ut i bärskogen

Så var det dags att pröva om den kardade ullen tovade som den skulle. Med hjälp av såpa och varmt vatten samt ett pinnvävsjalusi och muskelkraft blev det en fin sittdyna. 
Till bilden av rådjuret använde Helene nålfiltningsmetoden.

Sockarna stickades av handspunnet garn på stickor nr. 6.. Det var spännande att se hur mycket det handspunna garnet skulle filta sig i tvättmaskinen.
I 40 grader blev "ladderna" perfekt tovade.
Efter 11 dagar och med en ansenlig mängd kardad ull tar Helene farväl och lovar att det inte ska dröja 12 år till nästa gång vi ses. Jag hoppas få se henne här igen nästa sommar. Det är så trevligt med arbetsgemenskap,
även om Helene egentligen skulle på semester. Men för denna 77-åriga dam är tanken på att sitta overksam inte något som lockar. 
Och när hösten visar sig från sin vackraste sida - som den verkligen gjort denna vecka -så är det härligt att leva och arbeta! 












måndag 9 september 2013

Surströmmingstider

Har lärt mig tycka om surströmming på gamla dar - alltså för ett 10-tal år sen. Men min man är varken förtjust i lukten eller smaken. Så vi är förvisade ut ur huset, till olika andra utrymmen när vi ska festa på dessa läckerheter. Förra lördagen var det dags för Rengårds byaförening att bjuda till fest.
Vår loge har förvandlats till festplats dom sista åren. Där har firats både bröllop och 50-årsjubileum för vår realskoleklass.Den passar även för detta ändamål, och husfriden är säkerställd.
I taket hänger lamporna från vår utställning " Metalltråd och gamla spetsar" och sprider ett trivsamt sken, tillsammans med de levande ljusen.

 Vi är ju endast nio fasta invånare i byn, så en uppslutning av åtta personer kan väl sägas vara acceptabel anslutning.

Fick bakläxa i fjol när jag serverade lingondricka, så i år försöker jag med bubblande älgörtsdricka.
Här får ni receptet:

Älgörtsdricka

 Ingredienser

80  blomklasar.
4 ekologiska citroner i skivor
4 liter vatten
2 kg ekologiskt strösocker
60 gram citronsyra
4 kryddmått Natriumbensoat eller
Atamon
 Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt.
Tvätta och skiva citronerna, varva blommor, citroner och citronsyra i en stor kruka eller gryta. Koka upp vatten och socker (sockret skall lösas upp i vattnet).
Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna.
Ställ krukan/grytan svalt i 5 dagar.
När det är dags att tappa upp saften på flaskor, skölj då flaskorna med natriumbensoat eller atamon för att få dem riktigt rena. Fyll flaskorna med drycken. Förvaras svalt eller frys in i plastflaskor.
Vid servering skall drycken spädas. Cirka 1 del saft till 4 delar vatten. Använd gärna kolsyrat vatten om du har.
Serveras kyld.

 De finns ju dom som hävdar att surströmming kräver starka drycker, men jag fick ett tips från Husmodern nr 36 1938 att  det visst går att dricka mölk till kräftorna och surströmmingen.

I måndags samlades föreningen Vävskalets medlemmar hemma hos Ann-Britt i Mörttjärn.
Trots att det bara var ett par dar sen jag sist åt surströmming, så smakade den lika gudomligt. 
För att inte tala om Guns goda tårta
I år har vi fått skapligt med mandelpotatis också. Potatis kanske inte är det mest hälsosamma att äta, men har nog räddat livet på våra förfäder mången gång. Och visst smakar nyupptagen kokt mandelpotatis med en klick smör lika gott som vilket godis som helst? Tillsammans med surströmming är det en delikatess.

"Alla goda ting är tre". I lördags var det dags igen. 
Denna gång i stämmningsfulla Dahlbergsgården, tillsammans med trogna eldsjälar.
Surströmming tycks vara en perfekt rätt för olika föreningar att samlas kring, även om det inte är alla som blivit lika förlorade i den som undertecknad.