Leta i den här bloggen

torsdag 12 september 2013

Värdet av likasinnade - och vackert väder.

Har haft kärt besök av en vän och ullfantast från Norge. Helene kom förbi här för ca 20 år sen och såg mig stå ute vid växtfärgningsgrytorna. Hon tycktes trivas med hantverkslivet här i Rengård och återkom snart, tog jobb i Norsjö och blev kvar hos oss ca.ett år. Efter att jobbet tog slut och hon åkt tillbaks till Norge blev vår kontakt mer sporadisk, men när hon nu besökte mig igen, kändes det som om det var igår vi träffades.
Helene och hennes följeslagare hunden Kompis på besök i Skellefteå.
 Hennes bil var fylld med ull och ullprodukter, och vi startade med att tvätta ullen.
Sedan skulle den kardas förstås.
Eftersom vädret var härligt så flyttade vi ut kardmaskinen i solen.

Aftonen ägnade Helene åt att sticka medan jag spann.
Vantarna tovades i tvättmaskin på 30 grader.
470 meter handspunnet merino/silke fick jag till. 

Det fina vädret höll i sig och lockade oss ut i bärskogen

Så var det dags att pröva om den kardade ullen tovade som den skulle. Med hjälp av såpa och varmt vatten samt ett pinnvävsjalusi och muskelkraft blev det en fin sittdyna. 
Till bilden av rådjuret använde Helene nålfiltningsmetoden.

Sockarna stickades av handspunnet garn på stickor nr. 6.. Det var spännande att se hur mycket det handspunna garnet skulle filta sig i tvättmaskinen.
I 40 grader blev "ladderna" perfekt tovade.
Efter 11 dagar och med en ansenlig mängd kardad ull tar Helene farväl och lovar att det inte ska dröja 12 år till nästa gång vi ses. Jag hoppas få se henne här igen nästa sommar. Det är så trevligt med arbetsgemenskap,
även om Helene egentligen skulle på semester. Men för denna 77-åriga dam är tanken på att sitta overksam inte något som lockar. 
Och när hösten visar sig från sin vackraste sida - som den verkligen gjort denna vecka -så är det härligt att leva och arbeta! 
1 kommentar: