Leta i den här bloggen

onsdag 20 januari 2016

Väv-och ullpodd med Kia Jonsson

Planerar just nu för att ta emot ett gäng spinnare. Ser fram emot detta och hoppas på en rolig helg med mycket ull-prat. För att vara lite bättre förberedd så begav jag mig till Forsbacka ull för en tid sedan , och fick tag på lite olika ullprover från allmogefår och dessutom fick jag låna hennes ( eller om det var Allmogefårföreningens ? ) fantastiska handspunna garnprover.
Det blir ju en annan upplevelse när en får känna på garnet och förstå vilka variationer det finns mellan olika ull bara inom gruppen Svenska allmogefår. Och vilket fantastiskt jobb de gör som håller genbanker! Kia har haft genbank för Dala-Pälsfåret i 10 år, men har nu avvecklat fårägandet av hälsoskäl.  
Dessutom gjorde jag en bandad "intervju" ( som vi kanske kan kalla podd?) med Kia, som kan så mycket om ull att jag blev nästan stum. Hon har varit med i ett vadmalsprojekt för ett antal år sedan, där de olika medlemmarna i Föreningen Svenska Allmogefår vävde med garn från sina respektive fårraser.
Hon har en pärm med prover från alla deltagarnas vadmal, så den som beger sig till Forsbacka kan få se och känna på dem.