söndag 1 mars 2015

Livets bröd

Vi har varit " utan bröd" sedan nyår. Med att vara utan bröd, menar jag att vi ätit upp höstens förråd av både tunnbröd och mjukkaka som jag bakat i bagarstugan. Vi har förstås bakat annat bröd i elugnen, men inget går upp mot det som bakas i vedeldad ugn. Och nåt gott köpesbröd hittar jag sällan i butiken.
Eftersom vår bagarstuga saknar någon form av uppvärmning förutom bakugnen, så är det lite för kallt under vinterhalvåret att baka. Därför bad jag väninnan Solvår om hjälp.
 Hon hyrde in oss i Bjurträskets bagarstuga, som har element, och går att baka i året om. Den är välutrustad med bakredskap och ett stort bakbord och ställning för brödet.
Passade också på att testa en inspelningsapparat som jag hyrde av Alla Tiders Norsjö.
Här finns en länk till vårt bak- och vävsnack i bagarstugan
Vi bakade ljusugnsbröd , eller det vi kallar kakubröe på norsjöbondska. Inte att förväxla med tunnbröd, som är ett ojäst bröd som bakas av kornmjöl.
Hittade ett gammalt recept på tunnbröd i mina receptpärmar:
2 kg kokt potatis
ca 2 kg kornmjöl
ca 2 kg rågmjöl
2 liter mjölk
Den kokta potatisen pressas och blandas med 1/2 kg rågmjöl medan den ännu är varm. Låt stå över natten. Sedan blandas övriga ingredienser och bröden kavlas tunt och naggas på båda sidor med en nagg av hönsfjädrar eller en speciell rullnagg. ( se hyllan)

Det finns säkert lika många recept som det finns bagare, men detta är det recept jag fick av min mor.

Till våren och sommaren planerar jag att hålla kurser/workshops i brödbakning, och hoppas att nå den yngre generationen, så kunskapen kan föras vidare.
Jag har faktiskt lyckats bättre med bakningen än med överföringen av vävintresset när det gäller mina egna barn och barnbarn.