Leta i den här bloggen

fredag 27 juni 2014

Kontrasternas utställningar

Den 13 juni var det vernissage på den "nymodiga" utställningen NEXT LEVEL CRAFT på Västerbottens museum. Den var både ny och modig, som slöjdutställning betraktad, och jag känner mig allt lite hedrad att platsa i nymodigheten med mina kepsar. (Broderat på dom har Ann-Christin Andersson gjort).

Vävt klänningarna av syntethår har Hanna Isaksson-Lindström, vår vävande riksföreningsordförande gjort.
Mycket spännande finns att beskåda, och det var modigt av Hemslöjdsföreningen att inbjuda Aia Jüdes att vara konstnärlig ledare till denna stora kultursatsning. 
 En viss kontrast till den är museets egen textilutställning en trappa ner i lokalen. Där visas textilier från museets samlingar på ett överskådligt och inspirerande sätt.

Uppskattade särskilt det sätt som alla klänningar från olika tider exponerades. Inte utan att en blir lite avundsjuk på museets resurser, när en jobbar med sin "gammelmodiga" utställning i f.d. höladan kallad: Anmödrars spår - textilier och redskap från förr. 
Är ändå hyfsat nöjd med den, och gladast är jag för att Anita Salomonsson kommer och inviger den med att läsa ur sin senaste bok och samtala om hur kvinnornas situation kunde te sig förr i tiden i våra trakter.
Vi behöver påminnas om vilken insats kvinnorna gjort för överlevandet i vår bygd. Anita kan konsten att skildra deras vedermödor på ett poetiskt och ömsint sätt. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar