Leta i den här bloggen

söndag 19 januari 2014

Spånadskonstens tjusning och utmaning

Vilken lämplig helg att välja att ha spinnkurs! Runt -30 utomhus, men varmt och skönt inne i "spinnhuset".
Fyra glada tjejer har med liv och lust gett sig i kast med den utmaning det innebär (för de flesta av oss) att få till ett garn av råull.
Mycket lättare är det förstås att börja med att spinna tops, som ligger i fina kardade längder. Men eftersom jag själv hart lärt mig det för oss i Västerbotten traditionella sättet att spinna , så är det det sätt jag lär ut. Här har jag en liten film från 2010 där jag visar lite snabbt de olika handgreppen.
Skrubbsätet (längst fram i bilden) är en födelsedagsgåva från en BB-kompis från 1973. Den kan hängas på väggen och tar liten plats när det inte är i bruk  Först börjar vi att testa att spinna på slända. Eva som har spunnit förut prövar att virktvinna, s.k. navajotvinning.  Sedan har ju Internet öppnat nya världar även för oss spinn-nördar, och vi har fått lära oss nya ord som blendingboard, diz och rolags, och vi har förstått att det finns olika vägar som leder till målet.
Eva testar mitt hemmagjorda blendingboard.
En bra nybörjarspinnrock är Loüets Modell S10


Men Agnes lärde sig även hantera sin egen traditionella spinnrock och lin.
Åsa är stolt över sin första härva tvåtrådigt garn.
Det är en speciell känsla att ha lyckats få till ett eget garn. Sen är det ju träning och åter träning som återstår innan det blir precis som man tänkt sig.

4 kommentarer:

 1. wunderschön bei euch!
  und der Wockenstab für das Leinen sehr interessant, ganz anders als in Deutschland, viel besser ,so bleibt alles geordnet. Ich schaue gerne bei euch rein. Gruß wiebke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, I am not good at writing in German - nor speaking. But I do understand some, so I thank you for the nice words Wiebeke.

   Radera
 2. Ringvor, what a cosy corner full of spinners at your place... If I could fly, I would pop in for a moment.
  Hug from the NL.
  betty

  SvaraRadera
 3. Thank you Betty! I really hope to see you and your friends here in Sweden and Umeå this September at the Great Weave fair. I can help you find some place to sleep in Umeå, if this is a problem.

  SvaraRadera