Leta i den här bloggen

söndag 20 december 2015

Nostalgiskt julbak

Så är det jul igen och vi känner kanske traditionen tynga oss med allt stök som behöver göras.
Fast egentligen - vad  eller vem är det som bestämmer det?  Vi ska inte låta oss tyngas av de gamla traditionerna, men om vi tycker att det var de som gjorde julen så speciell, så varför inte välja det som är roligt och välja bort det tråkiga? Fast det skulle nog inte mina anmödrar hålla med om. Att städa hela huset från tak till golv och dessutom laga mat av hela grisen och baka mer än 7 sorters kakor, det kom de inte ifrån.
Eftersom jag hatar att städa och inte är någon fena på matlagning, så koncentrerar jag mig på bakningen. Försöker dra mig till minnes vilka kakor mamma brukade ha på julens kaffebord, och söker efter de recepten. De flesta hittar jag i boken "Sju sorters kakor ". ( Sjuttionde upplagan från 1992)
Ett recept jag inte bakat förut är struvor. Kanske mest beroende på att jag inte haft det erforderliga redskapet. Men det hittade jag nu på Knuten i Norsjö, så det var bara att skrida till verket.
Blev så inspirerad av en film från Svts Öppna arkiv från den 19 december 1961 då Ria Wägner besökte Bureå hembygdsgård.
Efter lite missöden med för varmt coccosflott på grund av för liten och tunn gryta, så bytte jag gryta och det började gå bättre. 
Receptet är enkelt :
1 ägg
1 /2 dl vetemjöl
1 1/2 dl gräddmjölk
1 msk strösocker

Lite ojämna i färgen, men de går nog åt ändå.
Ett annat gammalt redskap som fortfarande är användbart är spritsen.
Här fuskade jag och använde ett recept från nätet. men jag formade dem till S som seden var hos oss.

Pariservåfflor bakar jag nästan varje jul. Vi kallar dem "luffarfälen" ( Luffarfotspår). Kakorna var prisbelönta år 1945 enl. boken Sju sorters kakor.
De ska kavlas ut i socker. 

Mormors syltkakor - också kavlade och uttagna med mått.
De flesta av dessa gamla recept är ju förhållandevis tidsödande.Kvinnornas arbetstid räknades det väl inte så noga på förr i tiden? Nu väljer vi ju ofta andra recept som går lite snabbare att baka. Skurna kakor eller långpannekakor.

Bondkakor är fortfarande populära och snabba att baka.
Havreflarn behöver lite utrymme för att flyta ut.
Nu återstår bara att baka några mjuka kakor och en rulltårta, så tror jag att jag kan tävla med mor Karin i antal, om än inte i skicklighet. Nej, Radiokaka har jag ju glömt! Måste komma ihåg att inhandla mariekex på Björks i morgon. 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar