Leta i den här bloggen

söndag 17 juni 2012

Trasmattepicknick med Västerbottensvävarna

I lördags var det dags för Västerbottensvävarnas sommararrangemang. Vi startade med att besöka Nordanås vävstuga, som var föredömligt valstädad och välorganiserad.
Monica Furman visade oss runt och berättade om historien bakom Vävstugan. Den drivs av Skellefteå Vävstugeförening, som sommartid har öppet för allmänheten att komma och väva. Resten av året väver 60-talet medlemmar efter en beslutad turordning.
Ripsväv
Daldräll
Eftersom vädret var varmt och lämpligt för picknick, så plockade vi fram våra korgar och slog oss ner på de medhavda trasmattorna. 
Äppelträdet stod i blom och besökare kom och tittade på vad vi sysslade med.


Vi hade tagit med oss lite sysselsättning, och visade hur man gör snoddar på japanskt vis. 
Kumihimo kallas det och man kan även använda trasor, ifall man vill göra en grov snodd som man sedan syr ihop till en matta. 
Ulla är koncentrerad på sin tunna snodd av lingarn. 
Har gjort en egen variant där det går att väva med trasor. Den lilla korgen är vävd av tunna trikåband. 
Sen tog vi en tur till Svensk ullberedning och fick en visning av företaget och dess maskiner av ägaren Therese.


Så bar det av till Skråmträsk och modevisningen "Eko från Västerbotten".  Visningen var ett samarbete mellan Asta Hellgren , Skråmträskskon, Ida Hillebjörk , Idag design och Susanna Ljung ,Sanna Ljung Design

Vi avslutade dagen med Västerbottensvävarnas styrelsesammanträde och gott fika i solen vid  Café Skrämträsk kvarn.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar