Leta i den här bloggen

tisdag 11 oktober 2011

Förena nytta med nöje

I helgen åkte jag med linföreningen Linnea på studiebesök till Stockholm.

Jag tycker om att förena mina nöjesresor med affärsverksamhet, det känns lite mindre onyttigt då.

Levererade en hattbeställning till Gerd Inez boutique i Gamla stan.
Denna modell gillas av Stockholmarna enligt Gerd Inez
Vi hann med ganska många studiebesök på och hade dessutom en hel del fri tid för eget utforskande.
Första besöket var på sidenväveriet på söder. 
Därefter styrde vi kosan mot slottet och Fatburen, där första fatbursjungfrun Liisa tog emot oss och visade hur slottets linnedukar och servetter tvättades och sköttes. 

Kallmangeln används flitigt efter konstens alla regler och ger linnet en extra glans.

Historiska museets guide var också påläst och inspirerande.
  
Gerumsmanteln - det äldsta bevarade klädesplagg
 som hittats inom Sveriges gränser. 
Vi hann även med ett besök på Konstfack, och på Hampavaruhuset på Dalarö . På hampavaruhuset hittade vi kläder från Sanna i Lövånger, som föredrar att arbeta med ekologiska tyger.  
Sista dagen tog vi tåget till Vallentuna och besökte två vävstugor. Den ena drevs av en förening med ett 50-tal medlemmar . Många fina vävnader visades där och dom bjöd oss på gott fika också.


Den andra drevs av Anna-Karin Dorph  i samarbete med  Folkuniversitetet. Det visade sig att hon var släkt med grundaren av Borgs vävgarner och hennes farfars morfars systersons dotter Emma Bergström-Andelius grundade Västerbottens läns hemslöjdsförening 1909. Inte riktigt nära släktskap, men allt som kan föra oss människor närmare varandra är ju positivt. Av oss som besökte vävstugan var två med i Västerbottens läns Hemslöjdförenings styrelse och betydligt fler medlemmar i denna förening. 3 kommentarer:

  1. Nu försöker jag kommentera för 3:e gången. Fick ni bara se Anna-Karin vid den andra vävstugan i Vallentuna? Såg ni inte vår utställning? Alla arbeten i vävstolarna? Fikade ni inte? Vilka var det då vi slösade bort lördagen, äppelkaka och bullar på?

    SvaraRadera
  2. Jag som försöker skicka kommentar var med och visade vårt arbete, jag heter Karin Dahl-Strandin och lyckas inte skicka kommentar utan att vara anonym. Jag har nämligen ingen egen webbadress, annat än e-postadressen. Men kanske jag härmed lyckas komma runt det problemet genom att låtsas vara anonym. För övrigt tycker jag det var roligt att träffa likasinnade och hoppas ni också har ett positivt minne av träffen. Ni har en fin hemsida - läsvärd och intressant.

    SvaraRadera
  3. Vi var ju indelade i två grupper, varav hälften fikade i den ena och hälften i den andra vävstugan. Men jag försäkrar att alla var nöjda med både visningarna och fikat. Kunde bara inte ladda ner och visa bilder på alla vävnader. Min blogg representerar inte Linföreningen, utan är min högst personliga. Synd om ni tyckte att ni "slösade bort"lördagen. Vi hade i alla fall en trevlig tid i Stockholm och Vallentuna.

    SvaraRadera