söndag 6 mars 2011

Spinnkurs - eller kurs i spånad som det egentligen heter.

Nästa helg har jag planerat en kurs i att spinna ull. Det är ju en avslappnande sysselsättning när man väl har kommit på hur man gör. Det kan te sig olika svårt beroende på vilken typ av spinnrock man har. Dom traditionellt västerbottniska - för det mesta tillverkade i Fårträsk, Malå - är ju inte precis nybörjarspinnrockar. Men vill man spinna ett starkt och tunt garn lämpat för varp till en vadmalsväv så är dom oslagbara.
Annars brukar jag föreslå att dom som är nybörjare startar med en annan typ. T.ex.
Loüets spinnrock s 10 eller Ashfords traveller.Jag har båda typerna att låna ut ,för den som inte har en egen spinnrock.
Här visar jag den traditionella metoden som våra anmödrar använde sig av:



Numera finns det ju färdigkardad ull att spinna av, om man inte har egna får vars ull man vill använda. Man kan ju också spinna av hundhår om det är den fiber man har att tillgå.

Det finns plats för fler på kursen som startar kl.18.00 den 11 mars och slutar kl 15.30 den 13 , ifall ni har tid och lust.

1 kommentar:

  1. Vilken fin video, blev lite nostalgisk och kom ihåg den tiden då jag fick ta del av dina kunskaper. Faktum är att det kändes som att meditera när jag tittade på video, ett härligt lugn infann sig..:) Kram Ellinor

    SvaraRadera