tisdag 14 juli 2015

Förbereder knytkalas

En släktträff med syskon, syskonbarn och deras barn som vi planerat länge, ska äntligen bli av.
Eftersom jag inte är duktig på att laga mat, så tog jag på mig att tillhandahålla bröd i olika former.
Jag har bakat ljusugnsbröd

och tre olika sorters mjukkakor
Jag använder mig av de recept som min mor och faster Valborg lär mig, förutom en variant på mjukkaka där jag uteslöt komjölk och bytte det mot havremjölk. Det är ju tyvärr många som är överkänsliga för mjölk nuförtiden.
Sen fick jag ögonen på boken Maten- hunger och törst i Västerbotten av Ella Nilsson och Torgny Lindgren, och kollade Ellas recept på "tunnbröd". Av det kan jag bara dra slutsatsen att jag inte är någon rutinerad bagerska, trots mina 45 år i bagarstugan. Jag skulle inte kunna hantera en deg på 10 liter vätska och bara drygt 4 kg mjöl. Undrar om inte tryckfelsnisse varit framme här?

Detta är mitt recept på ljusugnsbröd som är det försvenskade namnet på kakubröe:
2 liter vatten
2 liter mjölk
4 paket jäst
1 msk salt
1 hg socker
4 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
kornmjöl (ev. blandat med vetemjöl) till utbakning
Men det finns förstås många olika recept på ljusugnsbröd. Tycks minnas att mor brukad göra en sötstajp kvällen före. Kanske var det för att spara jäst ?

Tunnbröd är i Norsjötrakten endast det brödet som bakas på kornmjöl utan jäst. Vi brukade bland lite kokt potatis i tunnbrödsdegen. Potatisen skulle blandas med lite rågmjöl medan den ännu var varm och stå över natten, för att sött´n. Det är ett bröd för proffsbagerskor. Kanske jag ska testa endera dan. Det var länge sen sist jag bakade riktigt tunnbröd.

Hur som helst så gav jag mig på receptet på limpan på skållat rågmjöl från sid. 118. Den blev riktigt saftig och god i smaken.
Ett annat av recepten i boken Maten är ett recept ( av två ) på enbärsdricka. Jag testade det senare och konstaterar att i år är inte året när enbärsriset har bär. I alla fall inte här hos oss. Så jag sätter till en burk torkade bär till den halva kasse enbärsris jag plockat.
Jag kokar först riset/barren ( efter att ha sköljt dem) och bären i 8 liter vatten ca 1/2 timme.
Silar sen bort riset och tillsätter 12 gr jäst när drickan svalnat. Sen får den stå i rumstemperatur ett dygn och jäsa. Efter att ha skummat av så förvaras den i en gammal drickesflaska i källaren i upp till max 2 veckor. Hoppas att alkoholhalten håller sig inom tillåten nivå för mig som vill kalla mig absolutist.

Jag gör rabarberdricka till barnen för säkerhets skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar