lördag 10 maj 2014

Trekantsväv i ram - första försöket

Har länge kikat på filmer på Youtube där det vävs på trekantiga vävramar. Det såg ju ganska lätt ut,tänkte jag och bad min dotters pojkvän att snickra en till mig. Han är en snäll kille från den gröna ön, van att hugga i med sina händer,så han var inte nödbedd.
Men tyvärr så hade jag- som oftast - lite för brått. Jag hade inte läst på ordentligt, och gav honom felaktiga uppgifter om avståndet mellan spikarna.
Jag hade ett nystan på ett drygt hekto av lite ojämnt spunnet merino med silketrasselinslag, som jag hoppades skulle räcka. Det var dock inte det mest lämpade visade det sig. Mohairgarn vill jag också varna för, eftersom det gärna fastnar "på vägen" när en ska dra garnet från den ena sidan till den andra. Ett slätt spunnet garn rekommenderas, gärna silkeblandat men inte med det trassel som jag hade spunnit in.
Jag upptäckte inte problemet förrän jag vävt en bra bit. 
Det borde varit färre spikar på den övre brädan, så jag fick hoppa över varannan, efter att ha insett problematiken. 
Borde ha gjort det från första början, men ville inte repa upp allt, så jag vävde vidare och trädde fast de lösa öglor som uppstod där jag vände med en mittentråd.
Men en lär ju bäst av sina misstag sägs det, och jag lyckades lösa problemet med någorlunda hyfsat resultat.
Det blev en egen design, men nästa sjal ska jag försöka göra utan mittkil. Får väl ta hjälp av ett mattesnille, så jag kan sätta spikarna på rätt avstånd i förhållande till de kortare benen.  
Rekommenderar att ni lär av mitt misstag och noga studerar denna sida innan ni snickrar er ram.

Det blev en knapp meter kvar av garnet efter att jag gjort en tofs längst ner på sjalen. 


5 kommentarer:

  1. Sjalen ser mysigt ut, även om det var väl lite knepigt att väva. Eftersom jag är för lat med att först bygga en ny ram, har jag vävt en trekantig sjal på min Standard. Förr var det vanlig att man gjorde så, när man vill har något att svepa i sig, om man inte vävde en fyrkantig bit och vikte den på diagonalen. Har visat det för några år i Solvögat - vet inte vilken - efter 2006, men du har säker alla liggande.
    Man kan använda sig också av en bit restvarp efter en plädväv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt att jag missat din kommentar. Jag har nu också prövat att väva en s.k. V-sjal i vävstol. Det gick ju inte heller så snabbt, men betydligt snabbare än den i ramen. (se inlägg från den 10 maj i år)
      Det går förstås också att väva en trekantig sjal, på samma sätt -genom att klippa av varptrådarna en efter en och väva in dem.

      Radera
  2. En riktigt kul väv. Det måste prövas förstår jag. Lycka till med nästa och skriv gärna ned hur det går. //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback. Förlåt att jag inte svarat dig tidigare . (Min PC hade tydligen blocketat några inlägg till idag när jag scannat genom den ) Den 6 oktober beskriver jag min andra ( och sista?) trekantsjal i ram. Nu har jag kommit på att det finns andra sätt att väva trekantiga sjalar. I vävstolen - ifall den är tillräckligt bred. Jag äger en 2 meters bred vävstol, men just nu så sitter en mattväv i den. Nästa väv får nog bli en sjal. Har prövat väva V-sjal i en något smalare vävstol. Resultatet kan du se i ett inlägg från den 10 maj i år.

      Radera